неделя, 31 януари 2021 г.

Атанас Мацурев и неговите акварели

 Никола Бенин

 Атанас Мацурев е роден през 1975 г. в Банско. Картините му са в областта на акварела. Има десетки самостоятелни изложби. Творбите му са търсени в много страни по света. Той споделя: „Според мен само акварелът може да предаде душевността на художника с всичките нюанси, всеки оттенък на чувство, тъй като спектърът на изразни средства в акварела е неограничен."








74-ият ФЕСТИВАЛ В КАН ще се проведе от вторник 6 до събота 17 юли 2021 година

 Никола Бенин




Филмовият фестивал в Кан, който традиционно се провежда през май, е отложен за следващия юли поради пандемията на коронавируса.

Здравната криза вече принуди отмяната на миналогодишното издание и замяната му със символична селекция от 56 филма.

Кан, освен че присъжда своите престижни награди, е важна витрина за филмовата индустрия, силно засегната от пандемията.

ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ: Първоначално насрочен от 11 до 22 май 2021 г., Фестивалът в Кан сега ще се проведе от вторник 6 до събота 17 юли 2021 година.


Мостът пред Стамбол капия във Видин - стара снимка

 Никола Бенин

През 1886 г. пред Стамбол капия е бил изграден каменен мост, който е съборен през 50-те години на миналия век, когато ровът е засипан.



Храм на кралица Хатшепсут

 Никола Бенин



Марк Аврелий: Човек, когато е направил добро, не призовава другите да дойдат и да видят, но продължава към друг акт

 Никола Бенин


Изображение: Римска мозайка на колесничар, управляващ квадрига, от Римска Испания, 3-ти век, с любезното съдействие на списание Archaeology.

Като кон, когато е пробягал разстояние, куче, когато е проследило дивеча, пчела, когато е направила меда, така че човек, когато е направил добро, не призовава другите да дойдат и да видят, но продължава към друг акт, тъй като лозата продължава да дава грозде отново през сезона. Марк Аврелий. Медитации. Книга 5.

Херкулан - снимки

 Никола Бенин




















Патриарх Михаил Керуларий: миниатюра в Хрониката на Йоан Скилица

 Никола Бенин


След коронясването на Карломан от папа Лъв III, римската църква започва постепенно да се отклонява от църквата в Константинопол, главно с приемането на термина "filioque" в нейното догматично учение.
Спорът между папите и императорите за иконоборческия спор и главно за присъединяването на Фотий I към престола на патриарха ескалира отношенията на две църкви и допринася, заедно с ритуалните и догматични различия, за разкола.
По повод сътресенията в Южна Италия през 11 век, патриарх Михаил I Керуларий и папа Лъв IX разменят обиди, проклятия и отлъчване през юли 1054 г., което води до окончателния разкол.
Следващата миниатюра от хрониката на Йоан Скалица изобразява две изображения на патриарх Михаил I Керулаларий. По-точно вляво е изобразен патриархът, седнал на трона си, заедно с хора, които символизират духовенството. Вдясно е изобразен отново патриархът, следващ от войник, извън патриаршията.
(Хроника на Йоан Скилица Мадрид, Национална библиотека

събота, 30 януари 2021 г.

Чаркът над Банско - стара снимка

 Публикувал: Никола Бенин


Благодаря на Рачо Миланов за снимката!

Освобождението на Видин от Османско господство

 Никола Бенин

Офицерите от 138 Болховски полк, участвали в Руско турската война 1877 – 1878 година.

"Първото по-сериозно изследване е на Димитър Цухлев, който през 1932 година издава книгата  "История на град Видин и неговата област", в която се спира подробно на този период. Проблемът е, че написаното от него след това безкритично е възприето от всички пишещи по темата и е влязло официално в историята на град Видин, включително в академични издания като "История на България", "Енциклопедия на България " и т.н. Тоест написаното от Цухлев, без да се базира строго на факти и документи, е прието като истина от последна инстанция. Написаното накратко е следното: Един месец след Освобождението във Видин пристига руска военна част, водена от генерал Боревски, която включва казашки ескадрон, някаква артилерийска част и 138 Болховски полк, начело с полковник Аминов...Това, което успях да намеря като официална информация в руски източници, достъпни в интернет, е, че по това време в 138 Болховски полк не е имало офицер с името Аминов. Полкът е командван от полковник Бусе...Генерал Боревски е митологична личност. Няма такава личност, независимо че е влязъл в историята на града, дори градската управа му е оказала високата чест да кръсти улица на него...", обяснява изследователят на местната история, краеведът Рачо Миланов.

В книгата си Димитър Цухлев посочва, че руските войници са влезли във Видин на 25 март- Благовещение, но Рачо Миланов смята, че това се случва ден по-рано - на 24 март:

"От това, което успях да намеря като официална информация в източниците, в историята на полка, пристигнал във Видин, издадена през 1903 година в Москва, изрично е посочен маршрутът на полка, тръгвайки от Русчук, плавайки няколко дни по Дунав и пристигнал във Видин на 24-ти, тоест един ден по-рано от това, което официално е прието в момента. Същата дата споменава обаче и Каниц в своя обемен очерк за Видин, така че може да се смята, че това е истинската дата..."

Куюмджия от Свищов. Английска гравюра от 1877 г.

 Никола Бенин



Черквата и училището в град Кула

 Никола Бенин



Пистите на Тодорка в Пирин

 Публикувал: Никола Бенин


Снимка Георги Ангелов

Рисунка на стара кашча в Банско от Милка К. Молерова

 Публикувал: Никола Бенин


 Рисунка на Милка К. Молерова (архив Ст.Романски)

Кондика на Зографската света обител (1734 -1816 г.): Село банско писа хаджи Вълчо отцу своем Билу протеси

 Никола Бенин


Кондика на Зографската света обител (1734 -1816 г.) 

Съставители Надя Данова, Кета Мирчева, Димитър Пеев, Олга Тодорова, Светлана Иванова

Издателство: Зографски манастир "Света гора" ISBN : 9789547704626, Година: 2021




Никола Бенин. „Черната ръка над Европа“ от Хенри Поци

 Никола Бенин






Баюви дупки в Пирин

 Публикувал: Никола Бенин

Фотография : Александър Иванов

Стъпълата, Байови дупки и Разложки суходол

 Публикувал: Никола Бенин

Фотография : Александър Иванов

Средоноса и Байови дупки в Пирин

 Публикувал: Никола Бенин

Фотография : Александър Иванов

Метеора - вторият по важност манастирски комплекс в Гърция

 Никола Бенин


Манстир Варлаам




Манастир "Св. Троица"



 Манастир "Русано"








Фреска от манастира Агиос Николаос Анапафсас


Фреска от манастира „Преображение Господне“ или Великият манастир


Поглед от манастира "Варлаам" към Великия манастир


Резервоар за съхранение на вода в манастира "Св. Варлаам" (St. Varlaam monastery)

ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ВИНАГИ е имала умение да избира невероятни места за своите свещени сгради и Метеора не е изключение.

Дори да не беше местоположението на втория по важност манастирски комплекс в Гърция, Метеора пак щеше да бъде място, достойно за страхопочитание. В подножието на планините Пинд, над централните гръцки равнини на Тесалия, има поредица от геоложки чудеса, които стърчат от земята. Името Meteora означава „окачен във въздуха“ или „окачени скали“ и е  подходящо за назоваване на мястото. Вятърът, водата и суровите температури са издълбали поредица от гигантски стълбове от пясъчник, някои от които високи стотици метри.

Първите монаси-отшелници се появяват в тази област още през XI век, но манастирският комплекс започва да процъфтява едва след османското завладяване на Византийската империя през 1453 г. Поради преследване и загриженост за живота си от османците, православните монаси търсят убежище във все по-отдалечени места. Какво по-добро място за създаване на манастир на това място, както понякога се превежда Метеора, „небесата горе“?

За да се получи достъп до манастира, първоначално трябваше да се изкачи по редица стълби, вързани заедно, или да се влачи през голяма мрежа. Според монасите въжетата до Метеора били заменени само „когато Господ ги оставил да се скъсат“.

Днес в скалата са изсечени стъпала и мост, построен от близкото плато. В своя разцвет комплексът е включвал 20 манастира, но само шест от тях са останали днес; пет са само за мъже, а шестият за жени. Великата Метеора е най-големият и най-често посещаван от туристи. Roussanou е разположен на относително по-малка скала и това го прави отлична точка за грандиозни снимки на манастира Varlaam и на църквата Metamorfosis.







Зимно Банско

 Никола Бенин