събота, 16 февруари 2019 г.

11 храни за борба с болки в ставите

д-р Никола Бенин

Статистиката показва, че и млади, и възрастни хора са изложени на риск от болки в ставите и възпалителни заболявания в някакъв момент от живота си. Неотдавнашно проучване показва, че близо 30% възрастни над 18-годишна възраст са се консултирали с лекари с оплаквания за ставни болки през последния месец. Един поглед към тези страшни статистики е достатъчен, за да ни убедят в ползите от приемането на полезен режим на превенция за укрепване и защита на нашите стави.
Болки в ставите се появяват поради няколко причини, но най-често се среща като симптом на артрит, което е нарушение, което е обвинено, че причинява над 100 увреждания, включително възпаление, скованост на ставите и ставни болки. Сред активните и младежки индивиди, артритът обикновено се проявява вследствие на стари наранявания, възникнали по време на спорт, като разкъсан лигамент или изкълчен став.
Експертите и лекарите обикновено предписват някои лекарства и лечения, за да предотвратят и забавят развитието на широко разпространеното възпаление и увреждане на ставите, за да намалят болката и страданието на пациентите. Но все повече изследователите изследват ролята на богатите на хранителни вещества храни със силни противовъзпалителни и болкоуспокояващи профили за облекчаване на болката и предотвратяване на симптомите, свързани с артрит.
Проучванията показват, че има безброй противовъзпалителни хранителни вещества и антиоксиданти, които помагат при управлението и намаляването на болката и увреждането на ставите, причинени от артрит. Избрахме 11-те суперхрани, които притежават мощни свойства за борба с възпалението, за да подпомогнат възстановяването на ставите и облекчаването на болката.
Ето, вижте:

1. Лук

Лукът е чудесно богат източник на кверцетин, който помага за ограничаване на симптомите на артрит и забавяне на неговото развитие. Едно проучване се опитва да изследва ползите от кверцетин за пациенти с артрит чрез серия от експерименти, проведени върху група от мишки. Резултатите показват, че пероралната консумация на кверцетин води до намаляване на симптомите на артрит.
Въпреки че е трудно да се очакват същите резултати, които се случиха сред животните, за да се проявят и при хората, проучването успя да подчертае антиоксидантния профил на кверцетин като ефективно лечение за лечение на възпалителни заболявания. Добавете няколко лука към ежедневната си диета за ароматен вкус и широка гама от антиоксидантни ползи.
Проучванията показват, че има безброй противовъзпалителни хранителни вещества и антиоксиданти, които помагат при управлението и намаляването на болката и увреждането на ставите, причинени от артрит. Избрахме 11-те суперхрани, които притежават мощни свойства за борба с възпалението, за да подпомогнат възстановяването на ставите и облекчаването на болката.
Ето, вижте:

1. Лук

Лукът е чудесно богат източник на кверцетин, който помага за ограничаване на симптомите на артрит и забавяне на неговото развитие. Едно проучване се опитва да изследва ползите от кверцетин за пациенти с артрит чрез серия от експерименти, проведени върху група от мишки. Резултатите показват, че пероралната консумация на кверцетин води до намаляване на симптомите на артрит.
Въпреки че е трудно да се очакват същите резултати, които се случиха сред животните, за да се проявят и при хората, проучването успя да подчертае антиоксидантния профил на кверцетин като ефективно лечение за лечение на възпалителни заболявания. Добавете няколко лука към ежедневната си диета за ароматен вкус и широка гама от антиоксидантни ползи.
Лук за сърдечни пациенти

2. Тъмни листа и зеленчуци

Тъмнолистните зелени и кръстоцветни зеленчуци, като бок чой, броколи, карфиол, брюкселско зеле, спанак и канела, са натоварени с широк асортимент от мощни антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на появата на артрит, борба с неговите симптоми, забавяне на нейното развитие и спомагане за намаляване на болката, причинена в ставите.
Тези зеленчуци са буквално мощни хранителни вещества и са изключително богати на сулфорафан, което е основно естествено съединение, което спомага за блокирането на някои ензими, които са свързани с насърчаване на възпалението и разрушаването на ставите.
Можете да хвърляте тези зеленчуци в градинските си салати, сосове, макаронени изделия, да разбърквате картофи, гювечи, супи, яхнии и дори печени сладкиши.
Dark-Leafy-Greens-and-Cruciferous-Vegetables-That-Help-Your-Joints.jpg (650×433)

3. Плодове

Тези тъмни и сладки лакомства са натоварени с хранителни вещества, предимно антоцианини, които са мощни антиоксидантни съединения, които дават на плодовете си богат и жив цвят, заедно с мощен противовъзпалителен профил. Ягодите са също невероятно богат източник на елагова киселина, друг антиоксидант, който помага за намаляване на възпалението, което има тенденция да влошава болки в ставите.
Можете да погълнете горски плодове с вашите зърнени храни, овесени ядки, салати, десерти, тъмен шоколад, ядки, гръцко кисело мляко и сладко пакетирани шейкове.

4. Оранжеви зеленчуци

Оранжевите зеленчуци, като моркови, сладки картофи и кашкавал, са заредени с бета-каротин и витамин А, което ги прави невероятно ефективни в борбата срещу симптомите на възпаление. Тези живи зеленчуци също са натоварени с бета-криптоксантин, който помага в борбата с няколко възпалително-предизвикани нарушения, като ревматоиден артрит.
Можете да погълне моркови и сладки картофи сурови с подправка от пипер, сол и любимата си билка за лека, но пълна закуска. Можете дори да ги хвърлите в рецептите си на скара, пържени картофи или салати.
Можете дори да създадете вкусен печен лек с кубчета от буттурин, сладки картофи и моркови. Просто ги мариновайте с малко зехтин, билки и подправки и ги хвърлете във фурната, за да се изпече на 400 F. 

5. Джинджифил

В продължение на хиляди години древните лечебни практики по целия свят считат джинджифила за най-мощните средства за борба с многобройни заболявания, включително болки в стомаха, болки в ставите и възпаления.
Повишава невероятно мощния противовъзпалителен профил и предотвратява болки в ставите, като предотвратява действието на някои ензими и гени, които позволяват развитието на възпаление и болка. Можете да се насладите на блестящия вкус на джинджифил със супите си, да разбърквате пържени картофи, гювечи, яхнии, горещи чайове и дори зеленчукови сокове.

6. Мазна риба

Мастните рибни видове, като риба тон, сардини, сьомга и скумрия, са пълни със сърдечно-оздравителни и здрави омега-3 мастни киселини, които работят за предотвратяване и лечение на ставни болки.
Омега-3 мастните киселини са полезни както за лечение на болки в ставите и скованост, тъй като те пречат на развитието на ензимите, отговорни за ерозията на хрущяла и протеините, които регулират възпалението.
Започнете деня си с белтъчно опаковано ястие от пушена сьомга, лук и пържено яйце, придружено с препечен хляб. Можете също така да създадете вкусен обяд с филе от скумрия, подправено със зехтин, босилек, чесън, лимон и други билки. Сардините са перфектната съставка на сърдечна гръцка салата, всичко, от което се нуждаете, са сирене фета, салата от ромен, краставици, домати и червени чушки.

7. Куркума

Ефектите на куркумата са много сходни с тези на лекарствени препарати, като ибупрофен, поради богатата му концентрация на куркумин, който е мощен антиоксидант с мощен противовъзпалителен профил. Има изобилие от изследвания, за да се потвърди твърдението, че куркуминът помага при облекчаване на артритната болка и заздравяването на подути стави чрез предотвратяване на действията на химически преносители на болка и провъзпалителни ензими.
Можете да използвате тази индийска подправка, за да придадете на къри, гювечи, салати и сосове ароматен аромат и жълт оттенък. Можете дори да го добавите, за да разбърквате зеленчуци, източноазиатски рецепти и пилешки бульони.

8. Ядки

Ядките са пълни с множество антиоксиданти и здрави мазнини, които помагат на организма да се бори със симптомите на възпалението и да лекува причинените от него щети. Можете да хвърляте ядки във вашите шейкове, десерти, овесени ядки, салати и дори горещи зърнени храни. Пушени бадеми и пекани правят вкусна закуска и винаги можете да ги сдвоите с нарязани ябълки, поръсени с канела.
Неотдавнашно проучване се опита да разгледа ползите, свързани с консумацията на ядки през периода от 15 години. Резултатите показват, че субектите, които консумират най-големи количества ядки през този период, намаляват риска от смърт поради възпалително заболяване с невероятни 51% в сравнение с пациентите, които ядат най-малкото количество ядки. Винаги е добра идея да държите шепа смесени ядки под ръка за здравословна закуска.

9. БОСИЛЕК

От векове древната индийска и европейска медицина разглежда тази листна зелена билка като един от най-ефективните природни средства за лечение на възпаление и болки в ставите. Босилек получава сцинтилиращ аромат и мощен противовъзпалителен профил от евгенол.
Евгенолът е мощно противовъзпалително съединение, което спомага за предотвратяване и борба с активността на циклооксигеназата, която ензимът е отговорен за образуването на липидни медиатори, които генерират възпалителни реакции в тялото.
Можете да добавите сладкия аромат на босилек към всяко ястие. Пресен или сух босилек може да се добави към салати, зеленчукови ястия, макаронени изделия, яйца, месни ястия и дори супи. Не забравяйте да изберете свещения босилек, за да изпитате най-ефективните обезболяващи ползи.

Екстравирджински зехтин

Екстра вирджинският зехтин е изключително полезен за болки и крехки стави, защото е богат на защитни полифеноли, които са основно антиоксиданти, които предпазват тялото от болки и възпаления.
Едно проучване разкрива, че маслиновото масло от екстра върджин е богато на олеокантал, естествено фенолно съединение, което подпомага борбата срещу развитието на провъзпалителни ензими. Трябва да го добавите към ежедневната си диета за ефективни резултати.
Проучванията показват, че е полезно да се консумират най-малко 3 ½ с.л. екстра-зехтин всеки ден, които показват същите ефекти като 200 мг ибупрофен. Можете да го добавите към вашето месо на скара, зеленчуци със запържвания, печени изделия и питателна превръзка за вашите градински салати.

11. Червени ябълки

Този сочен плод е пълен с кверцетин, мощен антиоксидант, който помага за предотвратяване и справяне със симптомите на артрит, особено болката, която съпътства. Освен това, червените ябълки също са пълни с антоцианини, които са мощни съединения, които дават на ябълките червеночервения им цвят заедно със силен противовъзпалителен профил.
Добавете хрупкава ябълка към обедната вечеря, за да се насладите на сладко. Можете дори да си приготвите вкусен сандвич с пълнозърнеста пуйка с тънко нарязани парчета ябълка, пармезан и дрибъл от дижонска горчица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар