вторник, 26 февруари 2019 г.

Егишем или Егисхайм

 д-р Никола Бенин

Егишем или както някои го произнасят Егисхайм, е малко градче от селски тип разположено в областта Елзас, Франция. То се намира на 7 км от изключително красивия Колмар и на 85 км. от границата с Германия. Близостта с Германия обуславя и двата популярни начина за прознасяне на името на градчето.

Егишем се намира в северо-източна Франция, в областта Елзас и е една от основните спирки по световно известния винен маршрут в тази област. Селцето е било собственост на семейство d’Eguisheim, един от членовете на което – Граф Бруно Егишем, през 1408 година е избран за Папа Лео IX. След прогонването на семейството, селцето става собственост на епископа на Страсбург, който започва изграждането на средновесковната крепост.
През 2013 година селцето е избрано за “Любимото село на Франция” благодарание на тесните си калдъръмени улички, запазените средновековни фасади на къщички, построени с дървени греди и с прозорци и балкони отрупани с украси и пъстри цветя.
Уличките са организрани в концентричен кръг около построената през XI век средновековна крепост, а да се разхождаш по тях си е направо разходка във времето. Има места, където наистина няма и помен от съвременния начин на живот. От друга страна кръчмите и кокетните ресторантчета наоколо предизвикат сетивата с трудно устоими аромати и вкусни ястия.
Егишем е дистанация за няколко релаксиращи часа в приятна и неангажираща разходка. Тя може да бъде съчетана с някои от околните селца и градчета съставляващи спирки по световно известния винен маршрут в Елзас като Риквир, Кайзерсберг и Рибовил или пък с по-големите и известни Колмар и Страсбург. Която и опция да изберете обаче със сигурност няма да съжалявате.
Ако пък сте изморени или малко мързеиви можете да се възползвате от влакчето Le Petit train d’Eguisheim, което в почти пешеходна скорост ще Ви разходи не смао из тесните улички, но и в покрайнините на Егишем, където ще можете да видите перфектно подредените лозови масиви, от който се произвежда виното на областта Елзас.



Снимка на Искам да летя.

Снимка на Искам да летя.

Снимка на Iskam da Znam.

Няма коментари:

Публикуване на коментар