неделя, 10 февруари 2019 г.

Арнолдо Дзоки - скулптур на Опълченски паметник (Паметникът на Свободата) в Русе

д-р Никола Бенин

Арнолдо Дзоки е роден на  20 септември през 1862 г. във Флоренция, Италия. А да се родиш в този град, вероятно означава, че си попил в гените си умението да ваеш прекрасни фигури. Освен това бащата на Арнолдо – Емилио Дзоки, сам преподава уроци по скулптура на бъдещия световноизвестен майстор. С него днес се гордеят и аржентинците в Буенос Айрес, където издига паметник на Христофор Колумб, и египтяните в Кайро, където се извисява изваяният от флорентинеца св. Франциск от Асизи, и руснаците в Санкт Петербург, където той прави паметника на цар Александър Трети, и жителите на Болоня, където е Дзоки оставя своята представа за Гарибалди.



Едно от най-величествените му произведения у нас е Статуята на Свободата в Русе, отдавна превърнала се в негов символ.



Опълченският паметник  е открит на 11 август 1909 г. в град Русе. Към 8 часа пристигнали министър-председателят Александър Малинов, Стефан Паприков – министър на външните работи и изповеданията, Тодор Кръстев – министър на правосъдието, ген. Радко Димитриев и ген. Ботев (представител на цар Фердинанд).
В 8,30 край паметника идват представители на еснафските дружества в града и румънски ветерани, заедно със своето знаме, ръководител – Йон Лупеску и своя свещеник Кост. Димитреску. Полагат се венци от името на Русенската търговска камара, колоездачното дружество, Русенския комитет, румънските ветерани, русенските поборници. Отбелязва се присъствието и на Райна Княгиня.
9 часа – отслужване на молебен. Произнасяне на речи от: ген. Ботев, митропопит Василий, кмета А. Павлов, Хар. Карастоянов – от името на опълченците и др. Уточнен е и броят на присъстващите опълченци – 252 (12 от които са от Румъния, но се споменава, че е присъствал и пазарджишки делегат, следователно останалите 240 поборници живеят в различни български селища, като е естествено мнозинството от тях да са от Русе и Русенско).
Провежда се и военен парад, командван от бригадния командир полк. Пенев.
Тържеството приключва в 11 часа.
В бившата бирена фабрика „Хаберман“ е даден банкет за опълченците. На другия ден пък им е даден обяд в казармите на 5-ти пехотен полк.

Няма коментари:

Публикуване на коментар