вторник, 5 февруари 2019 г.

Джаму и Кашмир

д-р Никола Бенин


Джаму и Кашмир (Джаму и Кашмир, площ 222.236 кв. Км., Карта ) - разположен на север от Индия, най-вече в Хималаите. Джаму и Кашмир граничат с държавите от Химачал Прадеш и Пенджаб, които се намират на юг, както и с Китай на североизток и Пакистан на северозапад. Северната част на държавата (Северните територии е отвъд контролната линия), както и тясна ивица по протежение на западната граница се контролира от Пакистан (30% от територията на държавата) и част от североизток от Китай (10% от територията). Това е спорна територия. 

Държавата има две столици - зима ( Джаму ) и лято ( Шринагар). Население - прибл. 10.1 млн. Държава разделена на следващата. области: мюсюлмански (Шринагар и долината на Кашмир), индуски (Джаму) и будистки (Ладак, главният град - Лех). Джаму и Кашмир - единствената държава в Индия, в която доминира мюсюлманското население. 

История на

Историята на Кашмир може да бъде проследена в продължение на няколко хилядолетия. Някога едно езеро се плискало в долината на Кашмир. Езерото, според легендата, е изцедено от мъдреца Кашяп, прониквайки в планината. След това той насели долината с брахманите. Кашмирските брахмани (или кашмирските пандити) все още обитават долината, въпреки че в момента техният брой е незначителен (само няколко хиляди души) поради преследването на мюсюлманите. В древни времена Кашмир е бил център на санскритската наука и браминска култура. Според друга легенда, град Шринагар е основан от император Ашока (273-232 г. пр. Хр.), Който е донесъл будизма в долината.

През 14-ти век ислямът идват и се утвърждават твърдо в Кашмир под егидата на могулските и афганистанските владетели. Индусите и мюсюлманите през повечето време съжителстваха съвсем мирно. Това е значително улеснено от суфизма, популярен сред кашмирските мюсюлмани, който е близко по дух на мистичния индуизъм. 

В края на 18-ти век сикхите дойдоха в Кашмир, завладявайки по-голямата част от него. В средата на 19-ти век те са заменени от британците, които, след като са спечелили англо-сикхската война (1845-1846), с различен успех контролират територията, наречена Княжество Кашмир и Джаму, сключвайки пактове и споразумения с местните владетели.

През 1947 г., когато Индия придоби независимост, започва голямото разделение на територията, с разделянето на мюсюлманската част на отделна страна - Пакистан. Кашмир, със своите 77% от мюсюлманското население, не се е откъснал от тази суматоха. Тъй като по време на британското управление владетелят на Кашмир Хари Сингх се радваше на относителен суверенитет, той получил избор дали да се присъедини към Пакистан или да остане с Индия. Хари Сингх избра Индия.

Веднага след като Кашмир се присъедини към Индия, индийските войски започнаха да изчистват територията от пакистански бойци. През 1948 г. първата индо-пакистанска война завърши с нестабилен мир и загуба на контрол над 30% от държавата, включително провинциите Гилгит и Балтистан, които de facto се оттеглиха в Пакистан. През 1949 г. ООН провежда линията на контрол, разделяйки воюващите армии и установявайки сходства на мира в региона. Индия продължава да претендира за останалата част от Кашмир, наричайки Пакистан Кашмир (така наречените Северни територии) "окупирана територия". 

През 1962 г. избухва индо-китайският конфликт, в резултат на което Джаму и Кашмир са загубили още 10% от своята територия (Аксай Чин). През 1965 г. Пакистан отстъпи част от магистралата Каракорум на Китай, която минава през оспорвана територия.

Кашмир отново се превърна в ябълка на раздора в сложните индо-пакистански отношения. Мащабни конфликти с използването на артилерия, танкове и самолети избухнаха през 1965 и 1999 година. 

Опасности

Днес Джаму и Кашмир периодично се атакуват от ислямисти от Пакистан, които организират терористични атаки, атакуват индуски поклонници, индийски военни части, дразнят местните жители в отдалечени райони, които не ги подкрепят, и причиняват големи щети на туристическата индустрия на държавата. , 

В периода на обостряне на индо-пакистанските отношения и след терористичните атаки някои райони на държавата, които преди това са били отворени за обществеността, могат да бъдат напълно затворени за туристите. Разберете предварително ситуацията! 

забележителности

Най-важните забележителности на Кашмир включват естественото великолепие на Хималаите, което обгражда всички, които попадат в тази планинска държава. Долината на Кашмир е една от най-красивите долини в света. Хималайската архитектура на Кашмир също е уникална: дървената джамия на Шринагар , индуските храмове на Джаму , древните тибетски манастири (гомпа) и ступите на Ладак . Цялото това великолепие съществува не само като туристическа примамка, но и като част от характерна планинска култура, богата на живи традиции, които все още не са паднали под натиска на глобализацията. В Кашмир често можете да се срещате с хора в национална рокля. Не пропускайте да опитате националната кухня, особено тибетското момо и тукпу. Е, не пропускайте много празници и фестивали.

Празници и фестивали

Най-колоритните фестивали в държавата се провеждат в Ладак - виж Ладак . Ако имате такава възможност, не забравяйте да посетите тибетските мистерии - маскирани танци (Mask Dance), които се провеждат в различни будистки манастири на територията на Ладак. Фестивали в Кашмир долина и Джаму: 

• Април: Джаму фестивал (Джаму Festival) - тридневен фестивал в град Джаму а. 

• Юли-Септември: Амарнат Ятра - тридневно хиндуистко поклонение в свещена пещера, за да се поклони на ледния блясък. 

• Август-ноември: Рамадан е свещен месец на всички мюсюлмани. 

• Септември-октомври: Вайшно Деви-Ятра- поклонение в храма Вайшно Деви в Джаму. 

• Ноември-декември: Ейд-ал-Адха е мюсюлмански празник в чест на жертвата на Авраам (Ибрахим). 

пазаруване

Кашмир е известен със своите ръчно изработени вълнени и копринени килими, които не са по-ниски от персийските. Добро качество и наистина ръчно изработени килими могат да струват хиляди долари. Малък вълнен килим (90 см на 1,5 м) с добро качество ще струва приблизително. 200-300 долара. Копринената рогозка от същия размер може да струва 1000 долара. Има по-евтини опции. Пазете се от фалшификати! Проверете качеството на възлите върху копринени килими (отзад). Кашмир е известен и с вълнени пашмини и кашмирени шалове. Един добър шал може да струва от $ 100 и нагоре. И тук, пазете се от фалшификати.

Кашмирските магазини са истинска находка за любителите на всякакви дрънкулки, изделия от полускъпоценни камъни, статуетки от дърво, бронз и нискокачествено сребро, всякакви амулети, сувенири и други приятни дреболии. 

Тибетските магазини в Ладак са пълни с всякакви религиозни предмети, бронзови буди, билкови миризми, пеещи купи, ритуални маски, магически мъниста и висококачествени фалшиви антики. И разбира се в Ладак (както и в други части на държавата) можете да си купите отлични будистки танкове (свещени образи на буди и бодхисатви). 

Изгодни! Кашмирците са наследствени търговци (пътят на коприната е минавал тук) и могат да завършат цената на стоките 10 пъти или повече. 

Активна почивка

Трекинг (туризъм) и катерене през лятото и зимата (за особено издръжливи), както и каране на ски през зимата - това са най-популярните възможности за активна почивка в щата Джаму и Кашмир. Ладак също има много добър рафтинг и каяк (по реките Инди и Занскар). 

Трекингът се развива предимно в Ладак и съседните долини (Занскар и др.). Много маршрути минават на надморска височина над 4000 и дори 5000 м. Това са сериозни височини, които изискват предварителна аклиматизация (поне 1-2 седмици), за да се избегне височинна болест. Самопоходите (без местен водач) могат да бъдат животозастрашаващи, ако нямате опит за оцеляване в условия на високи планински пустини и ледници. Туристическите агенции в Лех предлагат най-широка гама от услуги - от отдаване под наем на оборудване до организиране на писти на база "all inclusive".

Най-известният ски курорт в Джаму и Кашмир се намира в град Gulmarg . 

Мобилни комуникации

В щата Джаму и Кашмир (включително Ладак ) не работят SIM карти, закупени в други държави. Купи и организира сим карта за себе си, също, най-вероятно няма да работи. Ако искате да използвате мобилна връзка, свържете се със собствениците на къщата за гости / хотела за помощ. Те могат да имат sims, украсени на себе си, които те дават на туристите за употреба. 

Как да получите транспорт

Можете да стигнете до Шринагар или Лех (Ладак) с автобус, кола под наем или самолет. Железопътната линия се простира до Джаму (към 2018 г.), въпреки че има активно изграждане на железопътната линия до Шринагар и по-горе. Изгражда се железопътна линия от Джаму до Шринагар. От Шринагар има път към Лех на планински проходи (затворен през зимата). Пътят от Джаму до Шринагар е отворен през цялата година. 

От ноември до май в Ладак може да се стигне само със самолет, тъй като пътищата са затворени поради снеговалеж. Пътят до Ладак минава през някои от най-високите планински проходи в света с надморска височина над 5000 метра надморска височина. 

Метеорологичен сезон

По-голямата част от щата Джаму и Кашмир се намира в планините с височина от 1000 до 4000 метра над морското равнище. Само една малка част от държавата в района на Джаму се намира на равнината. 

• Под 1000 метра над морското равнище (Джаму и околностите) - по-добре е да посещавате плоски места през октомври-ноември и февруари-март, когато не е твърде горещо (април-юни), не е твърде студено (декември-януари) и не е твърде влажно (юли) -септември). Но по принцип тези места са на разположение по всяко време на годината. 

• 1000-2000 метранад морското равнище (Шринагар и цялата Кашмирска долина) - дори не много високите планини спестяват от летните горещини, така че в най-горещите месеци (май-юни) хората идват от цяла Индия. Дъждовният сезон тук не е интензивен и продължава от март до май. Но от ноември до април е много студено. През януари-февруари е възможно силен снеговалеж и замръзване до -5. По това време, туристическият сезон не се затваря, тъй като индийците отиват в долината, за да гледат снега и да стоят на ски :) Но западните туристи по това време на годината може да не са много интересни и неудобни (в много хотели няма нормално отопление). 

• 2000-3000 метра(Gulmarg, Sonamarg и т.н.) - то е доста топло през май-септември. През останалата част от годината тези места ще зарадва любителите на снежните девствени и зимни спортове. През декември и февруари има силни студове. Има дъждове, но не и силни. Няма ясен дъждовен сезон. 

• 3000-4000 метра (Ладак) - сезонът пада на юни-октомври. От края на октомври до май е много студено. През зимните месеци температурата пада до -40. Валежите са рядкост. Няма дъждовен сезон. През зимата тези райони могат да бъдат достигнати само по въздух. 

Средна температура и валежи в Сринагар (Сринагар)

• Януари: -2 ... + 7, с 12 дни валежи, 48 мм валежи 

• Февруари: -1 ... + 8, 15 дни с валежи, валежи - 68 mm 

Март: +3 ... + 14, дни с валежи - 17, валежи - 121 мм 

• Април: +8 ... + 20, дни с валежи - 17, валежи - 85 мм 

• Май: +11 ... + 24, дни с валежи - 16, валежи - 68 mm 

• юни: +15 ... + 30, дни с валежи - 9, валежи - 39 mm 

• юли: +18 ... + 30, дни с валежи - 13, валежи - 62 mm 

• август: +18 ... + 30, дни с валежи - 13, валежи - 76 mm 

• септември: +12 ... + 27, дни с валежи - 5, валежи - 28 mm 

• октомври: + 6 ... + 22, дни с валежи - 4, валежи - 33 мм 

• Ноември: +1 ... + 15, дни с валежи - 5, валежи - 28 мм

• Декември: -2 ... + 8, дни с валежи - 8, валежи - 54 мм

Няма коментари:

Публикуване на коментар