неделя, 25 декември 2022 г.

Тримата влъхви и техните дарове

 Никола Бенин



Носеха ли свещени дарове или просто лекарства?

От ранните дни на християнството библейските учени и теолози предлагат различни тълкувания на смисъла и значението на златото, ливана и смирната, които влъхвите поднасят на Исус, според Евангелието на Матей (2:11).

Защо са донесли злато, тамян и смирна на Исус?

Традиция: Тези ценни предмети са били стандартни подаръци в чест на крал или божество в древния свят: злато като благороден метал, ливан или тамян като парфюм и смирна като масло за помазване.

Символика: В добре известната коледна песен „Ние, тримата царе“ трите подаръка са избрани заради тяхната специална духовна символика за самия Исус – златото, което представлява неговата царска власт, ливанът е символ на неговата свещеническа роля, а смирната е предобраз на неговата смърт и балсамиране.

Медицина: Изследователи от университета в Кардиф са доказали, че тамянът има активна съставка, която може да помогне за облекчаване на артрит чрез инхибиране на възпалението, което разгражда хрущялната тъкан и причинява болка при артрит.

Знаели ли са маговете „от изток” за лечебните свойства на ливана, когато са го представили на младия Исус? Подаръците просто символични ли са или се основават на традиция?



         

Няма коментари:

Публикуване на коментар