събота, 10 декември 2022 г.

Официалното откриване на 25 април 1902 година в Константинопол на българската болница "Евлоги Георгиев"

 Никола Бенин



Снимка от официалното откриване на 25 април 1902 г., в Константинопол на българската болница "Евлоги Георгиев", ден, в който се чества 25-годишнината от избирането на Йосиф І за български екзарх.
Сред най-големите дарители са и банкерите Иван и Стефан Симеонови (Русе). На снимката се виждат /разпознати до момента/ Екзарх Йосиф I, Неврокопския митрополит Иларион, Велешкия митрополит Авксентий, Пловдивския и бивш скопски митрополит Методий, Димитър Тончев - министър на правосъдието, Александър Людсканов - министър на външните работи, Битолския митрополит Григорий, Търновския митрополит Антим, Иван Вазов, д-р Владимир Моллов, Иван Гешов - дипломатически агент в Константинопол, Петър Стайков - Председател на Народното събрание.
Ползвайки като повод т. нар. възродителен процес и други формални претексти през юни 1988 г. турските власти отчуждават болницата, уволняват българския персонал и изнасят архива, мраморния бюст на Евл. Георгиев, ценни портрети и др. вещи. Вече десетилетия се правят опити от страна на българските власти и местни българи болницата да бъде върната на цариградската общност, но официалните власти не допуска това. В 2005 г. архивът на болницата е открит от местен българин в антикварен магазинн в Цариград и след като са осигурени средства е откупен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар