петък, 9 декември 2022 г.

Тест: Елин Пелин, "Косачи"; звукови промени

 Никола Бенин


Прочетете текста, разгледайте таблицата и решете задачите от 1. до 16.  включително.

         Пейзаж е френска дума, означаваща картина, която изобразява природата в изобразителното изкуство, а също така описание на картини от природата в литературно произведение. Според характера на изобразеното пейзажите могат да бъдат планински, равнинни, морски и пр. В по-ново време говорим и за градски, и за индустриален пейзаж. Но именно човешкият поглед е този, който и в литературата, и в изобразителното изкуство превръща природата в пейзаж, в произведение на изкуството.

         Нощта напредна и унесе в дълбоки сънища всичко наоколо… Марица тихо подплиснуваше тъмните си води между сънливите брегове и разправяше невнятни приказки на нощта… В тези изречения от Косачи пейзажът е детайлен, а природното и човешкото са неделимо преплетени. Пейзажът не е просто фон, на който се развива действието, а е част от самото действие – Благолажът разказва приказка на косачите, а реката шепне неразбираеми приказки на нощта… Всичко в тази природна картина е живо, дишащо, подвижно дори в покоя на нощта. (Учебник по литература за 6 клас)

Текст

Описание

Повествование

Разсъждение

- Представят се признаци на предмети и явления, разкрива се обстановка, рисува се природна картина или портрет.                                    - Засилена е употребата на прилагателни и съществителни имена.

- Разказват се случки или събития в последователното им протичане.                                             - Засилена е употребата на глаголи.

- Доказва се твърдение по даден проблем.

 

1. Докажете, че текстът е научен. Посочете НЕВЯРНОТО твърдение.                                             А) Текстът съдържа откъс от художествено произведение.                                                                                                    Б) Текстът дава точни знания за функцията на пейзажа в художественото произведение.                     В) В текста са употребени термини.                                                                                                               Г) Основното глаголно време в текста е сегашно.

2. Посочете НЕВЯРНОТО твърдение за ситуацията на общуване, в която е създаден текстът.                                                                                                                                                         А) Общуването е писмено.                                   Б) Общуването е пряко.                                                  В) Общуването е официално.                               Г) Общуването е с научен характер.

3. Коя дума НЕ е термин в текста?                                                                                                          А) пейзаж                Б) фон на действието           В) нощ                Г) литературно произведение

4. Кое твърдение показва връзката между текста и таблицата?                                                                                        А) Пейзаж е френска дума, означаваща описание на природна картина в изобразителното изкуство и в литературата.                                                                                                                        Б) В описанието е засилена употребата на съществителни и прилагателни имена.                                                                                                                                        В) Пейзажът в Косачи свързва природно и човешко в неделимо единство.                                                                                                                                                                  Г) Описанието на природна картина, пейзажът в литературата, е вид описание.

5. Кое твърдение НЕ е вярно за таблицата?                                                                                         А) Таблицата представя различните видове текст.                                                                                     Б) Текстът може да бъде описание, повествование, разсъждение.                                                              В) В повествованието преобладават имената.                                                                                                Г) В текста разсъждение се аргументира твърдение по даден проблем.

6. Кое твърдение НЕ е вярно според текста?                                                                                               А) Пейзажите се различават според характера на изобразеното.                                                             Б) Природната картина в Елин-Пелиновия разказ е жива, дишаща, подвижна.                                                          В) Човешкият поглед превръща природата в пейзаж.                                                                               Г) Пейзажът в Косачи е само фон на действието.

7. Кои са подтемите в текста?                                                                                                                       А) Същност на пейзажа. Пейзажът в Косачи                                                                                                      Б) Видове пейзаж. Косачи                                                                                                                                                        В) Пейзажът в литературата. Пейзажът в Косачи                                                                                          Г) Пейзажът в изобразителното изкуство. Пейзажът в Косачи

Прочетете изреченията и изпълнете задачите от 8. до 14. включително.  

      Нощта напредна и унесе в дълбоки сънища всичко наоколо… Марица тихо подплиснуваше тъмните си води между сънливите брегове и разправяше невнятни приказки на нощта… В тези изречения от Косачи пейзажът е детайлен, а природното и човешкото са неделимо преплетени.

8. Кое твърдение НЕ е вярно за изречението?                                                                              А) Изреченията са сложни.                                                                                                                                    Б) В третото изречение е употребено наречие за начин.                                                                                      В) В изречението има пет предлога.                                                                                                               Г) Думата невнятни е чужда дума.     

9. Местоименията, употребени в изреченията, са:                                                                                 А) неопределително, лично, показателно                                                                                                                 Б) въпросително, притежателно, показателно                                                                                                       В) обобщително, възвратно притежателно, показателно                                                                             Г) обобщително, възвратно лично, притежателно 

10. С коя дума може да се замени думата невнятни от второто изречение, без да се промени смисълът?                                                                                                                                     А) неразбираеми                Б) неясни                   В) които не се чуват добре          Г) непонятни

11. Думата неделимо в третото изречение изпълнява службата на:                                                       А) съгласувано определение                                Б) несъгласувано определение                                      В) обстоятелствено пояснение                             Г) допълнение

12. Напишете изречение, в което да употребите наречието от третото изречение като прилагателно име в среден род.

13. Докажете, че в думата брегове има променливо Я.

14. Докажете, че думата унесе от първото изречение се пише с у.

15. Докажете, че в думата дълбоки от първото изречение има подвижно Ъ.

16.  Разгледайте изображението. Свържете го с текста и докажете, използвайки метода шест мислещи шапки на Едуард де Боно, че авторовите послания за силата на художественото слово и въздействието му върху човешкия живот се реализират чрез пейзажа.

 

17. Препишете текста, като поправите допуснатите 14 грешки – правописни, пунктуационни и грешки в членуването.                                                                                                       Иван Шишманов е министър на народното просвещение от 1903 г. до 1907 г. Какво от това, ще рече недоверчивия читател – министри са били много. Само че имено Шишманов  саздава Народният театър, Рисувалното училище, Етнографския музей, та дори и училище за слепи и глухонями деца, че и първата забавачница у нас. За културните институти той решава че трябва да има подготвени хора, урежда стипендий и изпраща писатели, учени, художници и музиканти в чужбина, та да си опщуват със европейската култура. Така в Франция се узовават и Пейо Яворов,… и Елин Пелин, който вече е публикувал първия том на свойте разкази, в който са включени Косачи, Ветрената мелница, Андрешко, На оня свят и други, и Пепел от цигарите ми. За нея в предговора на второто издание от 1910 г. ще каже: Всички работи в тая книга са писани случайно и без всякакви претенции. Това е пепелта от някоя и друга цигара, изпушена в минути на весели приятелски беседи, на скучна самотнос, или в часове на отекчително безпаричие.

Григор Николов, Писатели и други български омайници

18. Посочете НЕВЯРНОТО твърдение.                                                                                                       А) Разказът е малък по обем епически вид.                                                                                                  Б) Действието в разказа се развива за кратко време, с участието на малко герои.                                 В) В разказа обикновено се проследява случка или епизод от живота на героите.                                  Г) Героите са разкрити с много черти и са показани в развитие.

19. Посочете НЕВЯРНОТО твърдение: Косачи е разказ, защото:                                                           А) В Косачи  е изобразена само една случка от живота на селяните.                                                                  Б) Действието в Косачи се развива в рамките на една лятна нощ в полето.                                                                В) Участниците в случката са малко – петима селяци, от които поименно са назовани само трима.                                                                                                                                                                     Г) Образите на героите са показани в развитие.

20. Как започва разказът Косачи?                                                                                                           А) с диалог              Б) с описание              В) с разсъждение              Г) с повествование

21. Какви изразни средства откривате в откъса от Косачи?                                                        Падна чудна лятна нощ, прохладна и свежа. Безкрайното тракийско поле потъна в мрака                                                                       А) епитети, инверсия, олицетворение       Б) хипербола, сравнение, епитет                                          В) епитети, хипербола, сравнение             Г) епитети, олицетворение, инверсия

22. На кого от героите в разказа принадлежат думите Затова има приказки, …. И песните са затова… да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек. ?                                                  А) на Лазо               Б) на Благолажа          В) на Стамо                     Г) на разказвача

23. Кое твърдение НЕ е вярно? Според  Благолажа песните и приказките:                                                                                                                                                                                                                                                                     А) карат хората да се доближат до мечтаното.                                                                                            Б) измъкват те от истината.                                                                                                                        В) радват душите.                                                                                                                                        Г) заблуждават слушателите.

24. Посочете имената на героите срещу съответната характеристика.

А) Под големите му гъсти вежди играеха хитри и умни очи.

 

Б)сух, слабичек момък:

 

В) Той имаше суров поглед и неподвижно лице

 

Г) беше подпрял глава на жилестата си, гола до лакет ръка, тъмнобляскава като желязо…

 

 

25. Разтълкувайте в рамките на 3-4 изречения израза Затова има приказки, …. И песните са затова… да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар