петък, 9 декември 2022 г.

Тест: Иван Вазов, Немили-недраги (Първа и Втора глава)

 Никола Бенин


Иван Вазов, Немили-недраги (Първа и Втора глава)

Тест

Прочетете текста, запознайте се със съдържанието на таблицата и изпълнете задачите от 1. до 16. включително.

           Наистина, името на Вазов стои като гранитна канара в българската земя – много по-голяма от канарата на неговия гроб. След смъртта му всенародното поклонение пред тленните останки на Народния поет продължава четири дни. С огромна почит и тържественост тялото му е положено в земята на най-централното място на столицата – пред олтара на древния храм Света София. Отекват 101 топовни гърмежа. На петата годишнина от смъртта му на гроба е поставена морената от Златните мостове.

          Често, почти ежедневно, минавам край канарата на гроба му. Правило ми е впечатление, че никога не съм виждала хора, които да са се поспрели, да са застанали пред гроба му с цвете в ръка, да са дошли да се поклонят пред Патриарха на българската литература. Никога. Това е тъжно, защото показва някаква унизителна небрежност на националния ни характер. Ако има организирано тържество, ако някой ни призове, ако някой ни поведе – ще отидем. Но сами, вътре в себе си, нямаме потребност. Нихилизмът е ежедневието ни, а патриотизмът ни е празничен. И така не е само към Вазов.

          Но въпреки всичко, макар да подминаваме забързани край канарата, Вазов пее в сърцата ни:

         О, знам, и в гроба – пак ще да живея,
         ще млъкна, но в душите пак ще пея…                                                                                                   Българио, аз всичко тебе дадох:
  душа, сърце, любов, зари небесни,
           от теб приети – върнах ти ги в песни.  

Златен часовник с рубини от министър Стоян Омарчевски

1920

Почетен доктор на Софийския университет Св. Климент Охридски

1920

Първи носител на най-високото отличие на Царство България -                                      Орден Св. Равноапостоли Кирил и Методий с лента и звезда

1920

Единствен носител на почетното звание Народен поет                                                           с Указ на Цар Борис Трети

1920

 

1. Каква е темата на текста? Посочете НЕВЯРНОТО твърдение.                                                                                                                      А) Името на Вазов – гранитна канара в българската земя                                                                        Б) Отрицанието – същностна черта на българите                                                                                                                       В) Българио, аз всичко тебе дадох                                                                                                             Г) Всенародната любов към Вазов

2. Кое е вярното твърдение за връзката между двата източника на информация – текста и таблицата?                                                                                                                                                       А)Текстът и таблицата на са свързани.                                                                                                           Б) Информацията в таблицата илюстрира третия абзац от текста.                                                             В) Информацията в таблицата допълва информацията от текста.                                                                      Г) Информацията в текста показва мястото на Вазов в живота на българите, а информацията в таблицата  илюстрира това място чрез посочване на наградите, връчени на Вазов.

3. Кое твърдение от таблицата показва най-пълно заслугите на Вазов?                                          А) Вазов е пръв носител на най-високото отличие в Царство България.                                                       Б) Вазов е единственият носител на званието народен поет.                                                                  В) Вазов е награден със златен часовник от Министъра на просвещението Омарчевски.                        Г) Вазов е удостоен със званието Почетен доктор на Софийския университет.

4. Кое твърдение НЕ е вярно според информацията от текста?                                                         А) Поклонението след смъртта на Вазов продължава четири дни.                                                          Б) Макар и  да почитат Вазов, българите не изпитват потребност да се поклонят пред гроба му.                                                                                                                                                                    В) Въпреки че отрицанието е наша същностна черта, Вазов е жив в сърцата ни.                                     Г) Канарата на гроба на Вазов е откъртена от Стара планина.

5. Как НЕ е наречен Вазов в текста?                                                                                                         А) Народния поет                                                Б) Патриарха на българската литература                            В) Вазов                                                                Г) Почетен доктор на Софийския университет

6. Коя от думите НЕ е синоним на думата канара в текста?                                                                           А) скала                        Б) камък                         В) чукар                         Г) връх

7. С коя от посочените съюзни връзки НЕ може да се замени съюзът ако в изречението Ако има организирано тържество, ако някой ни призове, ако някой ни поведе – ще отидем, тъй като ще се промени смисълът?                                                                                                                  А) при положение че                                            Б) в случай че                                                                 В) при условие че                                                 Г) преди да

Прочетете изречението и изпълнете задачи  8. и 9.                                                                                           С огромна почит и тържественост тялото му е положено в земята на най-централното място на столицата – пред олтара на древния храм Света София.

8. Определете вида на изречението по състав.                                                                                       А) просто изречение                                            Б) сложно съчинено изречение                                     В) сложно съставно изречение                           Г) сложно смесено изречение

9. Посочете НЕВЯРНОТО твърдение.                                                                                                      А) В изречението има относителни прилагателни.                                                                                         Б) В изречението има еднородни части.                                                                                                       В) В изречението има две думи с променливо Я.                                                                                                 Г) В изречението е употребено лично местоимение.

 

Прочетете стиховете и изпълнете задачите от 10. до 12. включително.

Българио, аз всичко тебе дадох:                                                                                                                      душа, сърце, любов, зари небесни…

10. Препишете еднородните части в изречението и определете вида им.

11. Подчертайте местоименията и посочете морфологичните им особености.

12. Каква служба в изречението изпълняват местоименията?

13. Препишете текста, като редактирате допуснатите 14 грешки – правописни, пунктуационни и грешки в членуването.

        През 1898 г. И. Вазов става министар на просветата и … еднолично распраща правила за общо правописание. С него той запазва доста традиционен правопис с голямата носовка, ъ и ь в края на думите, но приема пълният и краткия член с -ът и -а. Скоро след това престава да бъде министър… През 1921 г. правителството на Ал. Стамболийски прави нова правописна реформа. Проекта е на Александър Балан а зад него стоят министър Ст. Омарчевски и самия Ал. Стамболийски. Балан в изминалите години е станал все по краен пуритан в българският език и шегата го свързва с думи като драснипални клечица за кибрит,  душесмут  вместо смущение  и много други.

        Той вавежда  доста опростени правила – изхвърля от употреба буквата ят като я заменя с я или е. Премахва ъ и ь в краят на думите… Интелигенцията се противопоставя  защото заедно с носовките и еровете щяла да се загуби националната идентичнос.

14. Разгледайте изображението, свържете го с текста към 13. задача и отговорете по чии правописни правила е написано името на Вазов на надгробната му канара.



15. Думата пуритан е историзъм и означава член на английска протестантска секта.             С какво значение е употребена думата в текста към 13. задача?

16. С какво НЕ се свързва заглавието на Вазовата повест Немили-недраги?                                       А) Заглавието се свързва с Ботевия стих немили, клети, недраги.                                                               Б) Изразът немили-недраги е познат още от народните песни.                                                                  В) Според Речника на Найден Геров изразът ходи немил-недраг означава няма си нийде никого, скита се по людските врата, по чужбина; безродний, безприютний.                                        Г) Изразът немили-недраги се свързва със съдбата на българите в родината.

17. Посочете приликите между героите на двете произведения – На прощаване в 1868 г. и Немили-недраги.

18. С какво значение е употребена думата хъш в Немили-недраги?  

19. Посочете  две характеристики на жанра повест в Немили-недраги.  

20. Посочете НЕВЯРНОТО твърдение.                                                                                                     А) Първа глава има функцията на експозиция – създава подходяща нагласа към героите.                           Б) Тежкият емигрантски живот на хъшовете е в хармония с тягостния пейзаж в началото.                В) В Първа глава са представени основните герои.                                                                                     Г) В Първа глава е поставен акцент върху унизителния живот на хъшовете.

21. Попълнете празните места, за да се получи смислен текст.

       Втора глава на повестта започва с …, което се определя и като … Разказвачът чрез … разкрива драмата на поборниците. Обръщението към … бележи края на лирическото отстъпление.

22. Защо лирическото отстъпление е лирическо и отстъпление?

23. По какъв начин е разкрита нерадостната участ на хъшовете във Втора глава?                                    Посочете НЕВЯРНОТО твърдение.                                                                                                                             А) чрез метафоричните епитети (изхвърлените от бурите, разломени и съсипани)                                Б) чрез антитезата общество – пустиня                                                                                                                   В) чрез съня на Бръчков                                                                                                                                       Г) чрез обобщената характеристика на хъшовете (един нов и гладен пролетариат, съставен от подвизи, дрипи и слава)      

24. Попълнете таблицата, като посочите за кого се отнася съответната характеристика.  

А) Най-старият от тях, който беше най-снажен, дълголик, сух, жълт, с гъста черна брада

 

Б) беше един висок мъж… с дълги сиви мустаци и с лукави, дръзки очи.

 

В) Той имаше лице сухо, длъгнесто, жълтеникаво, което се окончаваше с една остра брада без косми.

 

Г) седеше други млад человек с черно и нагърчено от преждевременна старост лице, бръснато.

 

                                                                                                                        

25. Разтълкувайте в 3-4 изречения израза: Един нов и гладен пролетариат, съставен от подвизи, дрипи и слава.

 

 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар