четвъртък, 31 август 2017 г.

Манастирът Мор-Габриел (Св. Гавраил) - най-старият християнски манастир


Д-р Никола Бенин




Свети Габриел на Бет Кустан (Beth Qustan) ( арамейски : ܡܪܝ ܓܒܪܐܝܠ : Гавраил)е известен още като Свети Габриел на Картмин (Saint Gabriel of Qartmin)2. Той е роден през 573/574 година в село Бет Кустан. Става монах  в манастира Картмин през 588/589година, а през 593/594 г. е ръкоположен за дякон. Свети Габриел е ръкоположен за свещеник в 618/619 и става игумен на манастира на Картмин и архиепископ на Дара на 1 май 634 година. Габриел наследява Даниел Узоуо (Daniel Uzoyo) като игумен и епископ.   





Манастирът Мор-Габриел (св. Гавраил), расположен в провинция Мардин в Турции, близо до сирийската граница, е основан през 397 година от сирийски православни монаси. Той принадлежи към Сирийската ортодоксална църква, относяща се към монофиситската църква от типа на армянската или коптската.


Според учените той е най-старият от действащите християнски манастири в света. В него започва богодлужене 8 години по-рано от манастира св. Сава в Палестина  и е приблизително половин век по-стар от древния манастир св. Екатерина в планината Синай.






Бележки:
1. Джонсън, Д. участъците на планина, на служителите, 2008.
2. Палмър, А. Монк и Мейсън на Тигър Frontier: ранната история на Тур "Абдин. Cambridge University Press, 1990.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gabriel_of_Beth_Qustan
https://serg-slavorum.livejournal.com/1714133.html


Няма коментари:

Публикуване на коментар