вторник, 8 август 2017 г.

Замъкът Льовенбург (Löwenburg)


Д-р Никола Бенин


Замъкът Льовенбург (немски: Löwenburg, буквално: "Castle Lion" Замък на лъва”) е един от най-красивите замъци в света. Замъкът се намира в германския град Касел, в Бергпарк Вилхелмсшьое (Wilhelmshöhe), в Баварските Алпи, на надморска височина 92 метра. Историкът Георг Дейо (1850-1932), който се смята за основател на модерната дисциплина "историческа резервация", описва парка като "вероятно най-грандиозната комбинация от пейзаж и архитектура, която барокът някога си е позволявал". Паркът край Касел заема 2,4 кв км (590 акра) площ и е най-големият европейски парк, разположен върху хълмист терен и вторият по големина на планински хълм в света.

От разстояние мами погледа на посетителя като романтичен готически замък от Средновековието. Трябва да се каже обаче, че той е построен между 1793 и 1801 г., когато ерата на строителството на невероятните и укрепени замъци в Германия е приключила преди няколко века. Построен е от ландграфа Вилхелм IX от Хесен Касел (1743-1821)



Комплексът от сгради са построени за осем години, между 1793 и 1801 година и първоначално идеята е била да се построи павилион за отмора. Всъщност Бергпарк бива направен от предшественика му Шарл I като бароков парк. Италианският архитект Джиовани Франческо Гуерниеро започва строежа на монумента на Херкулес през 1701 г. и на гигантските фонтани и каскади около него. Вилхелм IX замисля разширение на парка, а архитектът Симон Луи дю Ри започва строежа на монументалния палат в класически стил. Междувременно планът за парка се променя и от френски барок той приема облика на английска градина. Вдъхновен от средновековната романтика, Вилхелм IX възлага на личния царски инспектор по сградите Хайнрих Кристоф Юсоу (Heinrich Christoph Jussow) да построи градината около замъка, който да прилича на английските средновековни дворци. Той бил архитект със солидни познания и опит, придобити от работата му във във Франция, Италия и Англия. Хайнрих Кристоф Юсуу заминал специално на Острова, за да изучава английските романтични руини, за да може да построи една невероятна градина за Льовенбург. Фасадата и разположението и използването на стаите са променяни доста пъти. Така например след бляскавата коронация през август 1798 г. Вилхелм Вилхелм IX, вече в качеството си на курфюрист, наредил разширяване на замъка. След като се сдобил с метреса Каролине фон Шлотхейм (Karoline Albertine Julie von Schlotheim), с която имат 13 деца, замъкът получил цял един допълнителен етаж. Комплексът е завършен в настоящия му вид през 1801 г.


След смъртта си на 27 февруари 1821 г. Вилхелм IX е погребан в параклиса на замъка.


 Льовенбург е имитация на средновековен рицарски замък, романтичен образ на древните руини, така че всичко е "като че ли всъщност". Въпреки това, художествената историческа стойност на замъка в германската култура е много висока. Мнозина твърдят, че тук именно започва историята на готическо Възраждане в Германия, защото замъкът е първата монументална сграда след дълго време в този стил. Льовенбург предшества световноизвестните исторически замъци на 19-ти век, като например Бабелсбург или творението на Лудвиг II – Нойшванщайн. 
Целият комплекс е с красива градина в английски стил с тематични пространства. В градината можете да видите фалшивите акведукти на Рим, фалшивите храмове на Гърция и всъщност фалшивите руини на замъка.
Около четириъгълен двор има групирани сгради, които просто трябва да присъстват във всеки средновековен замък. Сред тези конструкции са главната кула, портите и откритата галерия. Извън замъка е заобиколен от ров и можете да стигнете до него чрез подвижния мост.
Вътрешната атмосфера на замъка също е уникална. Тук можете да намерите оригинални средновековни мебели, олтарни плочи, оръжия и брони по стените, маси за игри, статуи на бронз и витражи. Следвайки архитектурната линия на фасадата, вътрешността на замъка също има за цел да внуши представата за изкуствена античност и да задоволи стремежът на Вилхелм IX за пищен представителен стил и начин на живот. Курфюристът неотклонно е събирал средновековни, ренесансови и барокови мебели и предмети. Богатата колекция от картини, гоблени, оръжия и други предмети символизират привързаността на принца към традициите и легитимират положението му на управник.

През 1945 г., по време на Втората световна война, град Касел, като важен военно -промишлен град, е бомбардиран от Кралските военновъздушни сили. В резултат на тези бомбардировки Льовенбург е разрушен до голяма степен (останала е само една стълбищна кула с останки от стени). Унищожени са и повечето от растенията в парка. Затова замъкът е бил подложен на сериозна реконструкция в следвоенните години.
В момента Льовенбург е една от най-популярните туристически атракции в Германия и Касел.Замъкът е наричан още от Дисниленд на своето време, защото в повечето карикатури на Уолт Дисни за средновековието той е бил използван като прототипа на замъка. Туристическият маршрут през град Касел, и по-специално през Льовенбург, се нарича "немски път на приказките". Това е един от най-популярните маршрути в Германия. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар