събота, 2 септември 2017 г.

Елеонора Аквитанска: средновековната кралица: която е свързана с най-великите мъже в тогавашна Европа


Д-р Никола Бенин



Елеонора Аквитанска. Автор на картината Кинуко Крафт (Kinuko Kraft)

Елинора се омъжва за бъдещия крал на Франция Луи VII през 1137 година, в едно изображение от „Хрониките на Св.  Дени” (Eleanor weds the future Louis VII of France in 1137, in an image from the Chronique de St Denis)

   След като Ричард I Лъвското сърце наследява кралството на баща си в 1189 година, едно от първите му дейстяв като крал е да освободи майка си, Елеонора Аквитанска, от лишаване от свобода. Той обаче прави много повече от освобождаването й от домашен арест, на който тя е подложена в продължение на 15 години и забравена за обществото: Ричард I й поверява управлението на Англия, докато той  е зает с упражняването на власт в континенталните области. И така новоосвободена кралица-майка скоро след възвръщането й в политическия живот се намесва в затвора "Регал" при решаването на делата, като организира освобождаването на затворници – традиционна демонстрация на великодушие от новия владетел. Контрастът между Ричард I Лъвското сърце и неговия баща не може да бъде по-голям. Докато Хенри II заключва Елинора като наказание за подпомагане на първия бунт техните синове срещу него, Ричард I й поверява управлението на страната в деликатен момент от наследството.
   Така че, коя е тази жена, на която имат такава вяра и от която имат такъв страх двама от най-великите мъже, носещи английската корона?

Отвеждане в плен? Този стенопис в параклиса на Св. Редигонд в Шинон (Sainte-Radegonde at Chinon) често се тълкува от учените като доказателство за отвеждането в плен през 1174 година на Елеонора Аквитанска от Хенри. В действителност,  по-вероятно е да изобразена сцена от живота на Св. Редигонд и написаните имена на Елеонора и на Хенри да означават времето, когато е нарисуван стенописът.

Резултат с изображение за „Sainte-Radegonde at Chinon Eleanor of Aquitane“






Няма коментари:

Публикуване на коментар