събота, 26 август 2017 г.

Замъците на уелската граница ( Castles on the Welsh Border)

Д-р Никола Бенин


По време на  Средновековието, от 1066 и през целия 12 -ти век, на Уелската граница са построени най-много замъци в Европа. През следващия век някои от тях са модернизирани и превърнати в непревземаеми крепостни домове, а други изоставени.

Мот  и бейли с дървени укрепления. Много от тях са били построени по този начин след инвазията норманите през 1066 година © Историческа Англия (A motte and bailey with timber defences.Many were built like this following the Norman invasion of 1066 © Historic England)

  Мот и бейли укрепление (motte-and-bailey castle) е дървена или каменна цитадела, разположено на повдигнат изкоп, наричен Мот, придружен от затворен двор (Бейли), заобиколен от защитен ров и ограда. Тези замъци са се изграждали сравнително лесно с неквалифицирана работа и принудени, труд. Въпреки това във военно отношение те са много надеждни. Подобни крепости са били построени в Северна Европа, след 10-ти век, намиращи се в Нормандия и Анжу, в Франция, както и в Свещената Римска империя през 11 век. Норманите ги въвеждат  в Англия и Уелс след нахлуването им в тези земи през 1066 г. Мот и бейли е укрепленията са построени и в  Шотландия, Ирландия, държавите от Бенелюкс, и Дания през 12 и 13 век. До края на 13-ти век техният дизайн до голяма степен е заменен от алтернативни форми на укрепление, но насипите остават важна характеристика в много страни.
  Много от тези замъци са били използвани по време на гражданската война. В някой от тях дори се живее и днес, а други руги лежат почти забравени в красивия пейзаж на Уелската граница. Някои от най-големите са се превърнали в туристически дестинации. Като комплекс те представляват очарователна част от историята на граничната зона, които норманите, както и по-късно английските крале, са се били, за да ги превземат. Най-малко 250 замъка са разположени  в Херефордшър и Шропшър (Herefordshire and Shropshire).

Мот и бейли зъмък в Килпек (Kilpeck) в Херфордшир © Историческа Англия (The Motte и Бейли замък в Kilpeck в Херфордшир © Исторически Англия)

  След славната победа на Уилям при Хейстингс, през 1066 година, той слага началото за изграждането на замъци, за да пази новото си богат царство. Той построяма много Мот и бейли зъмъци, коите се изграждат бързо. Те представляват могила с кула върху него и там и бил домът на местния лорд, а в дворааобикновено е имало магазини, параклис и кладенец. Най-важното е имало и място за коне, за тези нормани, които са издигнати воини. Замъците, за да се изградят бързо, са построени от дърво.

Hopton Замъкът Хоптън (Hopton) след ремонтите. тази велика кула вече може да бъде безопасно посещавана © Исторически Англия (Hopton castle after repairs by Historic England this great tower can now be visited safely © Historic England)

В Англия не са виждали подобни укрепления. Дотогава през Желязната епоха съществуват саксонски укрепени селища (Saxon Burhs) (burh – староанглийско произношение: [burx] или „бург” е староанглийско укрепление или укрепено селище). През 9-и век нападенията и нахлуването от викингите принуждават Алфред Велики да разработи мрежа от бургери и пътища, които да се използват срещу такива нападатели. Норманите предоставели земя на по-дребните благородници. Те спечелили  богатство от земята, но в замяна те били длъжни да бъдат "васали" на военната служба. Това, което днес наричаме феодализъм, произхожда от думата "benefice" или "феодално владение", отнасящи се до земя.
По уелската граница феодалните семейства със своите замъци са били буферна зона при нападения. Едно от известните богати феодални семейства е Мортимерс (Mortimers), живяло в замъка Лъдлоу, където спирали спорадичните набези по границата.

 Замъкът Гудрич (Castle Goodrich) Малкият площад, запазен от в средата на 12-ти век (Goodrich Castle. The small square keep in the middle is from the 12th century)


   През 12 -ти век много от най-големите дървени кули са заменени с кули от камък, в които има стаи за настаняване с камини и прозорци със забележителни гледки. Размерите на Замъкът Гудрич (Castle Goodrich) е добър пример за вида на замъците през този век и след това. Това преобразуване е скъпа трансформация и затова невсички замъци са имали това развитие. Замъците Мот и бейлис биват изоставени, техните дървени укрепления изгниват и затова днес са оцелели само изкопните могили.

Остатъци от кеменни кули в златната долина в юженХерефордшър ( Камъкът пази и шлюз в златната долина в южната Херефордшър )

През 13-ти век се наблюдава по-нататъшното развитие в архитектурата накрепостите с въвеждането на кръгли кули. Големите крепостни елементи, наречени гейтхаус (gatehouses), са били построени, за да защитава входовете и да предоставят по-луксозно настаняване. Към някои замъци се добавя и Barbicans (външна защита), така че всеки нападател дори да не можеше да се доближи до крепостта.

Замъкът Стокисей (Castle Stokesay) близо Лъдлоу е построена от богат търговец през 13-ти век (Stokesay Castle near Ludlow was built by a rich merchant in the 13th century

До края на 13- ти век военното развитие е пълно, но Уелс въпреки това е завладян от Едуард I. В следващите векове е имало по-малко войни и акцентът в архитектурата е към по-комфортно настаняване и показване на статус. Добавени са градини, врати стават по-ниски. Много по-късни сгради в Англия са изцяло вдъхновени от архитектурата на замъците и имат сводести входове и бойни кули. В края на краищата, домът на англичанина винаги  е и ще бъде  замък. Ще припомним, че на англичаните принадлежи сентенцията „Моят дом е моята крепост”.

Замъкът Уигмор, Херефордшър  (Wigmore Castle, Herefordshire)

Англия се грижи за оцеляването на много от големите гранични замъци. Три, които са близо един до друг, и могат да бъдът посетена са: Замъкът Уигмор (Wigmore Castle), Замъкът Стокисей (Castle Stokesay) и  Замъкът Хоптън (Castle Hopton) с прекрасната си средновековна кула.



Замъкът Хоптън (Castle Hopton) 




Няма коментари:

Публикуване на коментар