понеделник, 14 август 2017 г.

Римските монети разкриват истината за Пуническите войни

Д-р Никола Бенин


Пуническите войни са три войни между Древен Рим и Картаген, състояли се в периода 264 -146 Пр. Хр. Наричат се пунически, защото римляните наричали картагенците пуни.

Учените са анализирали за пръв път съдържанието на сребро в група от монети, свързани Втората пунинска война от 218-201 г. пр.Хр., в която Ханибал първоначално довежда до унизителни поражения на римляните, но след контра-инвазия е принуден да се върне Северна Африка, където претърпява поражение. Така картагенците губят контрол над Иберийския полуостров и най-богатите сребърни мини в средиземноморския свят.

След поражението си от Публий Корнелий Сципион Африкански (Publius Cornelius Scipio Africanus) (236–183), Ханибал избягва в изгнание и почива около 183 г. пр. Хр. в Битиния, съвременна Турция. Според Плутарх той пил отрова, тъй като се страхувал, че ще бъде екстрадиран в Рим. Плутархх каза, че последните думи на Ханибал са били: "Нека сложим край на този живот, който причини толкова много страх на римляните".
Д-р Катрин Уестнер (Dr Katrin Westner) от Института за археологически науки в университета "Гьоте"във Франкфурт, един от лидерите на група учени от Германия и Дания, които извършиха изследването, заяви, че ефектът върху Римската империя е много голям: "Този масивен приток на иберийско сребро значително промени икономиката на Рим, което му позволи да стане суперсила в света. Ние знаем това от историята на Ливи и Полибий (Livy, Polybius) и други, но нашата работа дава съвременни научни доказателства за възхода на Рим. Това, което ни показва работата, е, че поражението на Ханибал и възхода на Рим са написани в монетите на Римската империя."
Изследванията се извършват чрез правене на проби от 70 монети и анализиране на техните изотопни данни чрез масспектрометрия.
Монетите са сечени между 225 и 201 г. пр. Хр. Преди войната римските монети са правени от едно и също Егейско среброто както в гръцките градове в Италия и Сицилия. Но след победната война от около 209 г. пр. Хр. в резултат на плячка на сребро в Иберийския полуостров монетите имат далеч по-висока съдържание на сребро.




Няма коментари:

Публикуване на коментар