вторник, 15 август 2017 г.

Христос и Буда: тайнствените прилики между тях


Д-р Никола Бенин


Будизмът и християнството възниква независимо една от друга като религии във времето и пространството. Те са разделени на почти 3000 мили и най-малко 500 години една от друга. От гледна точка на религиозните вярвания те са също много отдалечени. Много будисти, например, не вярват в върховното същество. Християнството се основава на такава вяра. Буда е бил внимателен при отхвърлянето на  всички усилия, за да го етикетират като божество. Христос е в едно с Бога. Буда е учил последователите си да намери средния път между полюсите на противоположности, като добро и зло. Христос насърчават учениците си да избира доброто и да отхвърлят злото. 
Но въпреки различията съществуват редица тайнствени сходство в начина на представяне на образа, в базисната митология и историите на основателите на тези две световни религии. Основните текстове на двете религии са записани десетилетия след смъртта на основателя на религята, а в някои случаи са минали векове, което е достатъчно време да се организира устната традиция в познати и приемливи рамки и канони. Как  да си обясним необичайната прилика?


И двамата напускат своите домове.


Както Сидхарта Гаутама, която трябва да стане Буда, така и Исус от Назарет, който ще стане Христос, се оказали, че са оставили домовете си на първо място в живота си, търсейки истини, които съществуват извън обхвата на интереса на повечето хора. И двамата в крайна сметка са били доведени в пустиня, където самият те са били изправени пред дявола и неговите традиционни три изкушения.

Сцена на великото отпътуване на Буда от бляскавия живот. Гандахара 1-2 век. Музей Гиимет. Тази сцена изобразява "предопределеното битие" на "Голямата отпътуване", той се появява тук, заобиколен от ореол и придружен от многобройни охранители, Митона (Mithuna)1 любящи двойки, посветени и идващи да отдадат почит.

Сидхарта седял под дървото Бо, където Мара, стар индуски бог с фигура на дявол, се изправя пред него.

Мара, опитващ се да изкуши Буда, е изобразен в бирмански стил.

Исус в пустинята, пред който се е изправил Сатана, падналият ангел,  известен като Луцифер.

Луцифер  и Изкушението на Христос, рисунка от Ари Шефер, 1854.

Вярва се, че и двамата са били изкушени от похотта на плътта, духа и светската гордост. И двамата се издигат от това преживяване и веднага провъзгласяват своите прозрения с представяне пред другите.

И двамата разпрозстраняват своето учение.

Първата стъпка в работа на Буда е да достави известния Deer Park дискурс. Тук представя учението за четирите благородни истини, което ще се превърне в основата на будизма. Този дискурс е даден на петте аскети, които са неговите бивши другари, в Deer Park в Isipatana (сега наречен Sarnath), близо до Бенарес, Индия. Много ангели и богове присъстват, за да слушат дискурса.


Исус проповядва за какво е дошъл в „Проповедта на планината” , където той очерта, в блаженствата модела за християнски живот. Въведението на свети ев. Матей към обширния текст на Иисусовите поучения, които наричаме „Проповедта на планината”, е кратко и привидно просто изявление: „Като видя народа,Той се възкачи на планината; и когато седна, учениците Му се приближиха до Него. И Той като отвори устата Си, поучаваше ги…” (5:1-2).


И двамата са предадени.


И двамата са последвани от група от дванадесет ученици - единият от които по-късно да стане предател. Известно е, че Иисус Христос е предаден от Юда Искариотски. Според легендите Девадата, братовчед на Гаутама, който е монах, но не и архат се е опитвал да го убие три пъти.

Целувка на Юда (1304-1306), стенопис от  Джото (Giotto), Параклис Scrovegni, Падуа, Италия

Думи на Буда: "Бъдете светилници за себе си" са  почни същите, които и Иисус казва: "Вие сте светлината на света". 

Буда заявява, че цялата материя в този свят е преходна. Исус каза: "Небето и земята ще преминат, но думите ми няма да преминат."


И двамата създават система на свещеничество и символична поза.

Будизмът скоро слез дъздаването му се разделя на две различни фракции. Най-старата фракция, Theravada, почитала живия Буда със статуи, традиционно представящи го в една от трите различни позиции. Добре познатият лотос или седящото положение представлява основателя в неговата просветление



Иисус също така често е изобретяван в три традиционни пози:

Едната е, когато се моли в пустинята или в планината. Другата е художественио изображение на проповядвне на множеството от хора. Други изображения показват как се издига в небето.


1. Митона (Mithuna) е третият знак в индийската астрология . Митоната е еквивалентна на Близнаците в Тропическия Зодиак . Единствената разлика е, че Митона е представена от мъж и жена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар