петък, 25 август 2017 г.

Снахата на Чен Уангу (Chen Wangyou’s Daughter-in-Law) 陳王猷子妇)

Никола Бенин

Chen Wangyou's Daughter-in-Law | Global Medieval Sourcebook

  Текстът „Снахата на Чен Уангу (Chen Wangyou’s Daughter-in-Law | 陳王猷子)” от Хонг Май (Hong Mai) (1123-1202), събран от  Ииян Жи (Yijian Zhi) в „Запис на слушателя, наричан по-долу Рекорд” (the Listener, hereafter the Record). Подобно на други много добре образовани мъже по времето на Южна Сонг Династия (Southern Song Dynasty) (1127-1279), Хонг Maй е роден и израстнал във видно семейств, отговарял е на изискванията за държавните служители и е получил пост в императорския двор. Кариерата му обаче поради  неправомерно поведение по време на дипломатическа мисия внезапно пртърпява крах и оттогава той се затваря в кабинета си и се отдава на писането на „Рекорд” .
   Корпусът на „Рекорд” първоначално се състои от 420 глави. Това, което е запазено днес днес е само малка част от оригиналния текст. Много истории в „Рекорд” са направо фиктивни или съществуват на базата на силно ненадеждни източници. Въпреки това, текстовете притежават забележителна степен на точност, когато ги сравним с официални документи и други текстове на същия период.  В „Рекорд” се съдържа  много информация за обществото, културата и религията на Южна Сонг Династия е източник за вдъхновение на поколения писатели след Хонг Май. Така например писателите в късния имперски Китай използваха много истории в Рекорда и ги преработиха в истории, които отговаряха на изискванията и очакванията на тогавашното време.

Chenwang Вие син жена
Chaozhou Chenwang Продължаваш Meizhou. Zaifu Ян мъртъв , го погребаха над окръга Kitayama. Всяка вечер се върне душата му и си съпруг съвместно сън. Кардиф се страхуват места в женската дивана. Това, че жените идват отново , все още не , въпреки че семейството се срещат нищо, за да се избегне. Редица под -годишен-старци , Shaoxiu прекрасен , твърдото намерение да отиде изземване , семейството си и спечели борбата. Дамски достъп хладнокръвие , Чен дори се страхуват , Naizhao даоистки ритуал молитва към Бога и да се създаде , не се изпращат. Когато Шаоксинг Gengwu също през март. А през март , Чен Shoucu в окръг .                              

Снаха чен Wangyou на

Чен Wangyou от Chaozhou е магистратът на Meizhou. Когато снаха му умира, семейството Чен заровила в планинския север от окръга. Всяка вечер, духът й ще се върне у дома, за да спи с мъжа си. Съпругът й беше уплашен и спал в леглото на майка си. Но жената се върна отново и не може да се обърна. Дори, когато видя на [другите членове на] Чен семейство, тя няма да ги избягвате. Синът й е на няколко години, сладък и добре изглеждащи. Всеки път, когато тя се опита да го отнеме, цялото семейство Чен ще се бори, за да го върнем. Въпреки това жената влизаше и излизаше от дома на семейство Чен като нямаше никой наоколо. Семейството Чен беше толкова уплашен, че те наели даоистки за създаване на религиозна церемония и да се моли на Бога от тяхно име - нито [действия] може да разсее духа. По това време тя е на третия месец на ерата Shaoxing. След три месеца, магистратът Чен почина в окръга.

Снахата на Чен Уангу

   Когато снахата умира, семейството Чен я погребали в планинския север от окръга. Всяка вечер духът й се връща у дома, за да спи с мъжа си. Съпругът й бил толкова уплашен, че спал в леглото на майка си. Но жената се връщала отново и не могла да се спре. Дори, когато видяля [другите членове на] Чен семейство, тя не ги избягвала. Синът й е няколко години, сладък и добре изглеждащ. Всеки път, когато тя се опита да го отнеме, цялото семейство Чен борят, за да го запазят. Въпреки това жената влизаше и излизаше от дома на семейство Чен като нямаше никой наоколо. Семейството Чен беше толкова уплашено, че те наели даоисти за извършване на религиозна церемония и да се молят на Бога от тяхно име – нито техните [действия] могли да прогонят духа. По това време тя е на третия месец на ерата Шаохинг( Shaoxing).


Няма коментари:

Публикуване на коментар