неделя, 18 март 2018 г.

Никола Бенин. Колекцията Фрик (Frick Collection)

Д-р Никола Бенин

Колекцията Фрик в Ню Йорк

Колекцията Фрик се помещава в бившата резиденция на Хенри Клей Фрик (1849-1919), която е проектирана от Томас Хейстингс и е построена през 1913-1914 година. Архитектът Джон Ръсел Поуп прави промени в сградата и тя е отворена за посетители през 1935 година. Сградата е частна къща на г-н Фрик.
Колекцията съдържа картини от най-известните и европейски майстори, важни скулптури, един от най-добрите колекции от малки бронзови, емайли Limoñges, ориенталски килими, мебели и всички видове декоративни изкуства.
Понастоящем много от произведенията са разположени точно както господин Фрик ги е подредил, въпреки че има по-нататъшни покупки и те са  адаптирани, като е потърсена естетическа кореспонденция с останалата колекция. След 1919 г. на смъртта на г-н Фрик, една трета от сегашната колекция е откупена през годините 1931, 1935, 1977 и 2011, което принуждава сградата да се разшири.
Началото на колекцията е през 1870 г., в която г-н Фрик поискал заем от 10 000 долара, за да започне да придобива първите си произведения и обогатяването на колекцията продължава и до днес чрез довереник.
При посещението в колекцията "Фрик" се усеща блясъка и спокойствието на минало време. Тя свидетелства за създаването на огромни творби на изкуството, както и богатия духовен живот на колекционера.

В къщата на Фрик посетителите могат да се разходят из стаята на Фрагонард (Fragonard), през различните стаи с френски мебели от XVIII век, с порцеланови изделия и килими и стаи с шедьоври от Холбайн (Holbein), Тициан (Tiziano), Ел Греко (El Greco), Констабъл (Constable), Руисдаел (Ruisdael), Коро (Corot),  Рембранд (Rembrandt), Веласкес (Velázquez), Вермеер (Vermeer), Дега  (Degas), Търнър (Turner), Гоя (Goya), както и уникални произведения на Пиеро дела Франческа (Piero della Francesca). След посещението в галериите изходът води в Гардън Корт (Corte Garden), заобиколен от растителност и фонтани.

Жан-Оноре Фрагонар 
Jean-Honoré Fragonard (1732 - 1806)

Глава на старец

Игра на сляпа баба

Портрет на благородника Лодовико Капони (1533), който принадлежи към съда на Медичи. Рисунка от Бронзино

Няма коментари:

Публикуване на коментар