понеделник, 5 март 2018 г.

90-та церемония на най-престижните кино награди – Оскар, 2018


Д-р Никола Бенин



Големият победител на наградите „Оскар” тази година е филмът „Формата на водата” на режисьора Гийермо Дел Торо. Продукцията имаше общо 13 номинации.
.
 Бяха връчени четири статуетки, от които две са в големите категории - Гийермо Дел Торо взе за режисура, а екипът получи статуетка и за дизайн на продукцията и саундтрак. „Аз съм имигрант и през последните 25 години живея в своя собствена страна. Част от нея е тук в Съединените щати, част от нея – в Европа, както и на много други места. Смятам, че най-великото постижение на нашето изкуство и индустрията ни е, че изтрива линиите в пясъка, когато светът ни казва да ги изкопаем по-дълбоко”, каза Дел Торо.
"Формата на водата" с 4 "Оскар"-а, Гари Олдман е най-добър актьор
Гийермо Дел Торо 
Другият претендент за „Най-добър филм” – „Три билборда извън града” беше награден в две категории. Франсис Макдорманд  очаквано взе статуетките за „Най-добра актриса в главна роля”, Сам Рокуел - за „Най-добър актьор в поддържаща роля”. Това е втората победа за Макдорманд, която вече е наградена веднъж за ролята си във „Фарго”. „Мартин, ние сме банда хулигани, но гледай колко хубаво сме се изтупали тази вечер!”, каза Макдорманд от сцената, обръщайки се към режисьора на филма Мартин Макдона.
Франсис Макдорманд получи "Оскар" за главна женска роля в "Три билборда извън града". Благодарствената ѝ реч бе емоционална, като помоли всички номинирани в тази категория да се изправят, за да бъдат поздравени, след това за същото призова и другите номинирани.
Франсис Макдорманд
Статуетката за „Най-добър актьор в главна мъжка роля” беше връчена на британския актьор и режисьор Гари Олдман. Това е първата награда „Оскар” за него. Той беше номиниран през 2012 г. за филма „Дама, поп, асо, шпионин”. „Искам да благодаря на сър Уинстън Чърчил за невероятната компания по време това на пътуване, на съпругата ми Жизел, която извървя този път с мен. Искам да благодаря и на майка си, която е по-стара от самия Оскар. Тя ще стане на 99 години и в момента гледа церемонията от дивана си. Благодаря за любовта и подкрепата. Слагай чайника на котлона – нося Оскара вкъщи”, каза Олдман с традиционния за британците хумор.
Гари Олдман
В категорията „Най-добра актриса в поддържаща роля” статуетката бе присъдена на Алисън Джени за участието ѝ във филма „Аз, Тоня”. 
Най-голямата изненада на тазгодишните награди „Оскар” безспорно е статуетката за Джордан Пийл в категория „Оригинален сценарий”.
Ето и всички победители:
Най-добър филм„Формата на водата”
Най-добър актьор в главна роля: Гари Олдман („Най-мрачният час”)
Най-добра актриса в главна роляФрансис Макдорманд („Три билборда извън града”)
Най-добър актьор в поддържаща роля: Сам Рокуел („Три билборда извън града”)
Най-добра актриса в поддържаща роляАлисън Джани („Аз, Тоня”)
Най-добър режисьор: Гийермо Дел Торо за „Формата на водата”
Най-добър оригинален сценарий: Джордан Пийл за „Бягай”
Най-добър адаптиран сценарий: „Назови ме с твоето име”
Най-добър чуждоезичен филм: „Фантастична жена”
Най-добър анимационен филм: „Коко”
Най-добър късометражен анимационен филм: „Скъпи баскетбол”
Най-добър игрален късометражен филм: The Silent Child
Визуални ефекти: „Блейд рънър 2049”
Монтаж: „Дюнкерк”
Саундтрак: „Формата на водата”
Песен: „Запомни ме” от „Коко”
Дизайн на продукция: „Формата на водата”
Операторско майсторство: „Блейд рънър 2049”
Дизайн на костюми: „Невидима нишка”
Грим и прическа: „Най-мрачният час”
Звуков монтаж: „Дюнкерк”
Звуков мишунг: „Дюнкерк”


Няма коментари:

Публикуване на коментар