събота, 24 март 2018 г.

Никола Бенин. Куполът на Пантеона в Рим (The Dome of the Pantheon, Rome)



Д-р Никола Бенин



   Известно е, че куполите са се появили първоначално като могили, кръгли колиби или гробници в древния Близък Изток и Индия, както и в земите около Средиземно море. В тези земи римляните са тези, които първи въвеждат в сградите си големи полусфери от зидария.
   Те осъзнават, че в големите пространства могат да се от ограничат броят на колоните или стените, необходими за поддържане на покрива на пространството. Така въз основа на познанията си за арки, куполът ще се превърне в една от характеристиките на архитектурата на Римската империя.
   Големите куполи от зидария упражняват огромни странични натиски около периметъра си. По тази причина ранните монументални сгради с куполи трябва да имат масивни подпорни стени, за да се справят с налягането.
   Тенденцията в строителството е римските куполи да бъдат частично или напълно скрити от външната страна на сградата. Но при някои обстоятелства те бяха покрити с коносовидни или многоъгълни покриви.


Куполът на Панте известен със своя централен окус (око), който е с диаметър 30 ​​фута (9 мона в Рим

Пантеонът в Рим е най-добре запазената сграда от Римската империя. Тя е възстановена от император Адриан през 126 г. след като предишните форми на сградата са били унищожени от огъня. Най-изявената характеристика на архитектурното чудо е впечатляващият купол, който е издържал изпитанието на времето. Това е истински свидетелство за уменията и гениите на римските архитекти и инженери. Куполът еетра) и е отворен. Канализацията на подовете под него отвежда водата в дъждовен ден. Когато времето е по-приятно, окулярните фунии излъчват слънчева светлина като естествен прожектор, който обикаля вътрешността на сградата. Ротондата е с диаметър 42,3 метра и има същите размери като височината, което прави купола идеално полукълбо. Той е изработена от светла туфа, сгурия и цимент. Вътрешната повърхност на купола се формова в серия от каси, които осветяват купола и осигуряват вдлъбнати ребра за допълнителна здравина.

Връзка: https://interestingengineering.com/13-interesting-and-great-domes-of-the-byzantine-and-roman-empire

https://engineeringrome.wikispaces.com/Roman+Dome+Development



Няма коментари:

Публикуване на коментар