сряда, 22 август 2018 г.

Шива храмове в Махаращра (Shiva Temples In Maharashtra)

д-р Никола Бенин



Бог Шива е смятан за върховна сила в индуизма и по този начин можете да намерите храмове, посветени на него във всички кътчета на Индия. Едни от известните храмовете храмове на Шива са тези в Махаращра. Те са известни със своята религиозна и историческа значимост и следователно те са еднакво популярни сред любителите на историята и преданоотдаданети индуси. в
Храмът Гондешев (Gondeshwar Temple) Разположен в района на Синар (Sinnar) в областта Нашик (Nashik) на Махаращра. Храмът има своята история, датираща от Средновековието на Индия, когато районът на Нашик е бил под контрола на династията Ядава. Изграден е от черен камък и вар, Храмът Гондешев е комплекс от пет храма на Шива, всички от които са построени над повдигнати платформи. Основният храм е посветен на бог Шива, докато другите четири храма са посветени на бог Ганеша, богинята Парвати, бог Сурия и бог Вишну. 
Храмът Шив Мандир, Вангаон (Shiv Mandir, Vangaon)  е разположен в малко селище на име Вангаон в района Палгар Шив Мандир и е един от най-старите храмове в региона. Въпреки че точната дата на храма все още не е известна, твърди се, че е построена в началото на 19 век. 
Храмът на Бабулнатх (Babulnath Temple)е построен на малък хълм в Мумбай. Храмът е посветен на бог Шива под формата на господар на дървото бабул (babul) и се смята, че е един от най-старите храмове в Мумбай. Освен на бог Шива тук са и идолите на бог Ганеша, бог Хануман и богинята Парвати. Всички тези идоли са били осветени през 12 век. Сегашната сграда на храма е построена в края на 18 век.

Shiva Temples In Maharashtra

Няма коментари:

Публикуване на коментар