вторник, 21 август 2018 г.

Колекция от Лувъра. Агрипа, генерал и зет на император Август.

Никола Бенин




Агрипа
Мрамор. Около 25-24 г. пр. Хр.
Височина 46 см.
Париж, Лувъра
произход: От Габи. Бивша в колекцията на Боргезе. Закупен през 1807 година.


Това сурово лице е несъмнено портрет на Агрипа, генерала и зет на император Август. Работата - скулптура с голямо качество - е римско копие на изгубен оригинал. Древните текстове ни информират, че няколко статуи са издигнати в чест на Агрипа и може би са вдъхновение от този портрет. Изглежда най-вероятно, от различните възможности такъв да е големият бронзов паметник, издигнат в римския Пантеон (около 25 г. пр. Хр.).
 Бюстът изобразява човек на средна възраст с глава, обърната наляво и късата му коса, сресена напред. Знаци на възраст са очевидни при мекото моделиране на лицето, чийто израз е един от най-решителните. Властта, която произлиза от фигурата, е особено забележима в очите, които са засенчени от изтъкнати вежди.
Член е на вътрешния кръг на Октавий Август. Този портрет е открит през 1792 г. в имот в Габи (Gabies), принадлежащ на принц Камиле Боргезе. Той украсява вилата на принца в Рим, преди да бъде взет от Наполеон през 1807 г. (с останалата колекция на Боргезе). Портретът бе правилно идентифициран, след като бе сравняван с образи на монети: енергичното лице с мрачно изразяване . това на Марк Випсаний Агрипа (63-12 г. пр. Хр.), Приятел и зет на Август - и неговия най-велик генерал. Агрипа бил главният организатор на победите над Секст Помпей и Марк Антъни, коет. Той е и държавник и патрон на изкуството, който играе решаваща роля в политическия живот на Рим, като поема отговорностите на претори, губернатор, консул и редактор. Той инициира амбициозна градска политика, която доведе до обновяването и изграждането на аквадукти (включително Pont du Gard в Галия), обществени бани, порти и канализации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар