понеделник, 20 август 2018 г.

Десет причини да посетите Тайланд


д-р Никола Бенин

Wat Benchamabophit Dusitvanaram, a Buddhist temple in Bangkok

Уличната храна

Някои от най-пикантните и най-ароматните супи в Тайланд могат да бъдат изядени от сергиите край пътя. Горещото и кисело ястие е подсилено за секунда от продавачи на улици, използващи прясна лимонена трева, кафяви листа и галангал1. Други храни в улично хранене, които можете да опитате, включват ориз с пикантно пържено краб меат или крабмеат (сrab meat)2 и свежи жълти люти чушки.

1. Галангал е много популярна подправка в цяла Югоизточна Азия и е особено типичен за тайландската кухня. Широко се използва в Малайзия, Индия, Индонезия, Камбоджа, Виетнам и Южен Китай – влиза в състава на китайската смес "five spice powder". За нейната направа се използват корените на многогодишно тревисто растение от семейството на джинджифила. Има три разновидности: Alpinia officinalis (малък корен), Alpinia Galanga (голям корен) и Alpinia chinensis (китайки корен).

2. Краб меат е месото, което се намира в раци. Използва се в много кухни по целия свят, ценно заради мекия, деликатен, сладък вкус. Месото от рац е с ниско съдържание на мазнини и съдържа около 82 калории. Кафявият рак (Cancer pagurus), сини раци (Callinectes sapidus), сини плуващи раци (Portunus pelagicus) и червени плуващи раци (Portunus haanii) са сред най-разпространените в световен мащаб видове рак на кубчета.

Eating out at Damnoen Saduak Floating Market in Ratchaburi, Thailand

Прекрасни луксозни хотели

Когато става дума за луксозно блаженство, насладете се в Шестте чувства на Кох Яо Ной (Six Senses on Koh Yao Noi) или в елегантните 70-те криви (Iniala Beach House в Пукет) или дървените жилища на Кеемала (Keemala), също в Пукет, които ви вдъхновяват да посетите Май Тайланд. Прекрасен луксоцен хотел е и Шангри Ла в Чианг.

Iniala Beach House

Водни лилии


Розовите водни лилии, когато цъфтят, представляват прекрасна гледка, която се вижда по езерата в цялата страна. Лилиите "Червеният Лотос" в езерото Удън Тхани (Udon Thani) избуяват в червени цветове между ноември и февруари. Езерото - 15 километра широко и до 5 километра дълго, е малко познато от не-тайландци, но е красива гледка.

Pink lotus flowers in Udon Thani 

https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/asia/thailand/articles/21-reasons-to-visit-Thailand/




Няма коментари:

Публикуване на коментар