петък, 17 август 2018 г.

Децата владетели в световната история

д-р Никола Бенин

Птолемей XIII Теос Филопатор

Птолемей XIII Теос Филопатор (Ptolemaios XIII)


Тринадесетият владетел на египетската Птолемейска династия Птолемей XIII, макар и краткият си живот, е една от най-изявените фигури в античността. Младият фараон идва на власт през 51 г. пр.н.е. на 11 или 12-годишна възраст. Скоро обаче той става засенчен от известната си сестра Клеопатра, за която се жени в съответствие с древния египетски обичай. През 48 г. пр.н.е. Птолемей предизвиква гражданска война, след като прави заговор с влиятелни членове на съда и изгонва Клеопатра от Египет.
Птолемей XIII се съюзява с римския лидер Помпей, който тогава е във война с Юлий Цезар. Когато Помпей бил победен и пристигнал в Египет, търсейки убежище, фараонът тийнейджър го убил в опит да впечатли Цезар и да се съюзи с Рим. Планът се оказа неуспешен и след пристигането в Египет Цезар принуждава момчето да се примири със сестра си. Птолемей XIII в крайна сметка води египетска армия срещу римляните, но Цезар ги разгромява в битка, която доведжа до изгарянето на известната библиотека на Александрия. Предполага се, че младият владетел се е удавил в река Нил, докато се опитвал да избяга от 
залавянето.

Елагабал

Елагабал

Римският император Елагабалу поема властта, когато е на 15 години , и царува четири години. Родом е от Сирия изавладя контрола на Рим през 218 г., след като майка му и баба му предизвикват бунт, като твърдят, че е незаконен син на наскоро убития император Каракала. При пистигането си в Рим той налага  като главното божество сирийския бог слънце Елагабал - чийто култ той почитал като първосвещеник. 
Той продължи да шокира публиката със своите сексуални извращения - , проституция и романтична връзка с водача на колесницата. Елагабал си  спечелва презрението на политическата класа на Рим, като позволява на майка му да влезе в залите на сената, които са само за мъже.
 Елагабал предизвиква още един скандал, когато се омъжи за девица от групата на жрици, които трябва да останат чисти и провъзгласява, че техният съюз ще произведе богоподобно потомство. Неговото неморално поведение в крайна сметка настройва преторианската гвардия и през 222 година 18-годишният император е убит и заменен от братовчед му Александър Север.



Фулин, императорът Шунджи


Фулин, императорът Шунджи

Третият император на династията Цин в Китай, 5-годишният Фулин (известен като император Шунджи) се издига на власт през 1643 г. след смъртта на баща си. Тъй като е твърде млад, през следващите няколко години Китай е управляван под регентството на чичо му, Догор. След смъртта на Доргон през 1650 г. 12-годишният Шунджи завладява царството на империята. Загрижен за заздравяването на властта, той се справя с политическите си врагове. Прави съюз с влиятелните евнуси в съда и полага усилия да се бори с корупцията и да консолидира империята под управлението на Цин.
Императорът Шунджи днес е запомнен като забележително лидер. Той посвещава значително време на изучаването на науката и астрономията и също е толерантен към различни религии. Около 1652 г. е домакин на  прием в Пекин за Петия Далай Лама. Императорът Шунджи редовно се консултира с австрийски мисионер на йезуит Йохан Адам Шел фон Бел. Той смятал Шал за един от най-близките си съветници и дори го наричал "дядо". Шунжи умира от едра шарка през 1661 г. на 22 години. Неговият син, императорът Кангсий, ще продължи да царува повече от 60 години.



Няма коментари:

Публикуване на коментар