неделя, 26 май 2024 г.

"Империята на мюзикъла" в Държавна опера - Русе

 Никола Бенин



На 26 май от 19 часа в Доходно здание – Голяма зала  Държавна опера – Русе представя "Империята на мюзикъла".

Диригент: Димитър Косев

Със специалното участие на:

Никола Здравков – вокал на група "КИКИМОРА"

Цена Коев – вокал на група "VIVALDI METAL PROJECT"

Участват още Александър Баранов, Кремена Ганчева, Нели Петкова, Пламен Бейков, Преслава Великова, Стилян Цветков, Стоян Стоянджов, Балет и Оркестър на Държавна опера - Русе.

В програмата са включени откъси от мюзикълите:

„Кабаре“, „Цигулар на покрива“, „Моята прекрасна лейди“, „Котките“, „Евита“, „Мамма миа“, „Уестсайдска история“, „We Will Rock You!“, „Исус Христос Суперзвезда“ и др.

Няма да сгрешим, ако кажем, че „Кабаре“ от  Джон Кандър по  текст на Фред Еб и либрето на Джо Мастъроф, е най-известната творба от този музикален жанр . Историята е базирана на пиесата на Джон Ван Друтен от 1951 г. „ Аз съм камера“ , която сама по себе си е сценична адаптация на романа на Кристофър Ишъруд „ Сбогом, Берлин“.

Премиерата на мюзикъла се е състояла на 20 ноември 1966 година в Broadhurst Theatre. По музикалното представление е заснет филм , който се счита за кинематографичен шедьовър.

Действието се развива през 1931 г. в Берлин , по време на постепенното идване на власт на нацистите . Главните герои са 19-годишната английска кабаретна артистка Сали Боулс и младият американски писател Клиф Брадшоу . Странична сюжетна линия е романът между Фройлайн Шнайдер , собственичката на берлински пансион , и Хер Шулц , възрастен еврейски доставчик на плодове.

„Цигулар на покрива“ (Fiddler on the Roof) е също един от най-известните мюзикъли на Бродуей, за живота на евреите в село Анатевка, Централна Украйна. За първи път е представен на 22 септември 1964 година с музика на Джери Боклибрето  на Джоузеф Стайн и текст на Шелдън Харник. За 8 години и 9 месеца, до затварянето му на 12 юли 1972 г., мюзикълът е представен на Бродуей 3242 пъти и получава и девет награди Тони през 1965 г.

Името е взето известната картина на Марк Шагал, изобразяваща цигулар на покрива на къща във Витебск. Сюжетът е базиран на разказите на Шолом Алейхем, в които главен герой е млекарят Теви. Той  е пазител на родовите традиции и си мечтае за живот, ако има богатство. Неговото съкровище обаче са петте му дъщери, за които изгодният брак е единствения начин да се откъснат от бедността.

През 1971 г. излиза филмова версия на мюзикъла, режисирана от Норман Джуисън, с участието на Хаим Топол, Норма Крейн и Ленард Фрей. 

„Моята прекрасна лейди“ (My Fair Lady) е мюзикъл от  Фре

дерик Лоу с либрето от Алън Джей Лернър, базиран на пиесата „Пигмалион“ от Джордж Бърнард Шоу. Премиерата на мюзикъла е през 1956 г. в оркестрова версия от Р. Р. Бенет и Ф. Ланг. В ролите са Джулия Андрюс, Рекс Харисън, Катлийн Несбит.

„Котките“ е мюзикъл от английския композитор Андрю Лойд Уебър, на основата на колекцията от детски стихове на Т. С. Елиът „ Популярната наука за котките, написана от стар опосум “.  Премиерата на мюзикъла е на 11 май 1981 г. в New London Theatre и на Бродуей на 7 октомври 1982 г.

Последното представление на Бродуей е на 10 септември 2000 г., а в Лондон  на 11 май 2002 г. Мюзикълът беше най-продължителното представление на Бродуей, показвано от 1997 до 2006 г., докато не беше надминато от „Фантомът от операта“.

„Евита“ е мюзикъл от британския композитор Андрю Лойд Уебър. Либретото, написано от Тим Райс, е базирано на книгата „The Woman with the Whip“, истинската история на първата дама на Аржентина Ева Перон.

Мюзикълът е представен за пръв път през 1975 на сцената на лондонския Prince Edward Theatre, като главната роля на Ева Перон се изпълнява от Джули Ковингтън.

„Мамма миа!“ (Mamma Mia!) е мюзикъл с либрето, взето от  22 песни на ABBA. Световната премиера се състоя през 1999 г. в Лондон.

„We Will Rock You“ (в превод от  английски „Ще те разтърсим“) е песен на английската рок група Queen от албума News of the World, нааписана от Brian May.

„Исус Христос суперзвезда“ е рок опера от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс, написана през 1970 г. и поставена на Бродуей година след създаването си.

В албума Jesus Christ Superstar, издаден през 1970 г., главната роля се изпълнява от вокалиста на Deep Purple Иън Гилън. В записа участват и други известни изпълнители: Мъри Хед , Майк Д'Або (бивш Манфред Ман), блусменът Виктор Брокс (Кайафа), както и станалите по-късно известни Пол Рейвън (известен още като Гари Глитър ) и Ивон Елиман.

 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар