понеделник, 20 май 2024 г.

Вулгаризми

 Никола Бенин



Речниците определят значението на думата "вулгаризъм" посредством френската vulgarisme, която има латински корен vulgaris, което означава "прост, обикновен".

Вулгаризмите навлизат в езика от лексиката на маргинализираните групи, от жаргона на някои професии, от жаргона на младите хора и жаргона на престъпния свят. Те се използват от представители на ъндърграунда или пропаднали хора, които шокират обществото. Малко вероятно е някой да иска да се чувства на най-ниското стъпало на социалната стълбица. Но що се отнася до избраните думи, ситуацията е обратната: все повече медии използват вулгаризми в печата и ефира. Примери за такива изпълнения показват политици, водещи, известни певци, музиканти и актьори. В много отношения това е съзнателен избор, с цел провокативно себеизтъкване.



Сгреших – сгафих, прецаках се

Лице – мутра, сурат

Пари – кинти, мъни

 

Синоними на „вулгарен“:

неприличен;

циничен;

предизвикателен;

груб;

недодялан;

просташки

 

В разговорите често се срещат просторечия, които се използват отчасти за изразително оцветяване, отчасти поради липсата на образование на говорещия. Използването на такива думи и изрази се среща в една форма, за да се създаде цвят в историята. Такава реч е типична за стендъп жанра, в който мислите на говорещия не се изглаждат, предават се „каквито са“.

Вулгарната реч изобразява нещата и явленията в негативна, унизителна светлина.



 


Няма коментари:

Публикуване на коментар