събота, 20 януари 2024 г.

„Първо българско русенско телодвижително дружество „Сокол“

 Никола Бенин




Стоян Киселков




На 12 октомври 1894 г. в Русе инициативен комитет от 10 души отправя писмена покана към видни русенски индустриалци, търговци и общественици да се включат в изграждащото се спортно дружество в града.

На поканата се отзовават 31 души и на 27 ноември 1894 г. се провежда учредително събрание на „Първо българско русенско телодвижително дружество „Сокол“. Това име е ползвала най-голямата гимнастическа организация в Чехия. Събранието приема временен устав, избира ръководство, което е конституирано с председател Ст. Н. Станев и главатари – швейцарският учител Шарл Дюванел – учител по физкултура в мъжката гимназия и Стоян Ненов Киселов – чиновник в клона на БНБ в Русе.

Към дружеството са изградени пет отдела (секции) – по гимнастика, плуване, весларство (гребане), пързаляне със ски и кънки и колоездене.

Три месеца по-късно, на 26 февруари 1895 г., дружеството приема името „Горско пиле“, за да не се дублира с името на българските ловно-стрелкови дружества „Сокол“. В народните предания соколът е наричан още горско пиле. Емблемата на дружеството е сокол с гири в краката и знаме с букви „С“ в четирите посоки, които означават – СВОБОДЕН, СМЕЛ, СИЛЕН, СНАЖЕН.

По-късно Първо русенско телодвижително дружество „Горско пиле“ става клон на съюза на българските гимнастически дружества „Юнак“.




Няма коментари:

Публикуване на коментар