неделя, 14 януари 2024 г.

Джоя но Кейн (除夜の鐘) или среднощна камбана в Япония

 Никола Бенин



В навечерието на Нова година в много храмове в Япония се удря т. нар. Джоя но Кейн (除夜の鐘) или среднощна камбана, като част от ритуалите, които отбелязват прехода от старата към новата година. Когато чуете този звук, трябва да почувствате покаяние за греховете, които сте извършили през изминалата година, да се освободите от широкия набор от замърсяващи мисли, от които има не по-малко от 108, и да посрещнете Новата година в чистота на ума и тялото.

 

В будизма има 108 гряха, известни като bonnō (煩悩). Те се извършват от шестте сетива - зрение, слух, обоняние, вкус, тяло и ум. Всяко сетиво има три вариации: приятно, неприятно и дори. От тези 18 вариации има две разновидности: чисти и нечисти. Когато разпределите тези 36 в три живота (минал живот, настоящ живот и следващ живот), достигате общо 108.

 

За да прогони всяка една от тези 108 мисли, камбаната на храма обикновено се удря 108 пъти. Повечето хора смятат, че това е вековен популярен обичай, но се оказва, че поне доколкото това е употреба, наблюдавана от широката публика, той датира само от ранния период Showa и че дължи разпространението си на появата на радиото.

 

Очевидно монашеският обичай да се бие камбаната на храма 108 пъти е от векове, произхождащ от храмовете Дзен на китайската династия Сун и е въведен в японските храмове Дзен по време на периода Камакура. В първите дни камбаните на храма биеха 108 пъти сутрин и вечер всеки ден.

Днес някои китайски храмове са възприели обичая да отварят звъна на камбаната за обществеността в навечерието на Нова година.

 

Наскоро един японски приятел ми показа висящ свитък, изобразяващ слънце, изгряващо над хоризонта. Под него китайски монах е написал с калиграфски ръка стихотворение, което се предполага, че е дело на Канзан (макар и да не се намира в събраните стихотворения на Канзан). Започваше с реда „108 удара на камбаната отекват през утринния бриз“,百八鐘升徹暁風Завършваше по следния начин: „Ако ме попитате как ще бъде законът на Буда през новата година, (той отговаря): точно както през старата година, тази сутрин слънцето изгрява на изток .東Ясно и просто послание. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар