събота, 8 юли 2023 г.

Митът за „една стълба": често се оказваме, че се изкачваме по различни стълби едновременно

 Никола Бенин



Нека да поговорим за мита за „една стълба“, който отдавна доминира в нашето възприятие за кариера и често предизвиква скука или чувството, че сме заседнали.

Ето каква е реалността: често се оказваме, че се изкачваме по различни стълби едновременно. Понякога имаме титлата, но все още нямаме достатъчно умения. Друг път имаме уменията, но ни липсва съответното заглавие. И това е добре!

🚀 Технически умения, знания и поведение:
Най-често повишенията се основават на технически умения. Въпреки това изкачването по стълбата по отношение на титли не означава автоматично растеж в други области на компетентност. Трябва да променим фокуса си и да се изкачим по съответните стълби, за да продължим напредъка и да наваксаме титлата.

💼 Заглавията са само едно парче:
Всички сме запознати със стълбата на титлата. Но какво се случва, когато стигнем до желаното заглавие? Често изпитваме застой, скука или усещане, че сме в капан. Важно е да запомните, че достигането на желаното заглавие не означава, че сме достигнали върха в други области. Може да се наложи да смените индустрията, за да удвоите парите си в рамките на същата роля.

💰 Парите имат значение, но не е всичко:
Достигнахте мечтаната си заплата и сте добре с това. Не се стремите към по-висока роля или по-големи отговорности. Страхотен! Но проверете къде се намирате на стълбата на експертните познания, технически или меки умения. Винаги ще имаме какво да научим, свързани с тях. Дори и да сте световноизвестен експерт, може да се наложи да подобрите комуникацията или прилагането на знанията си в полза на организацията.

🌟 Лидерството не е само за върха:
Да приемем, че вашите екипи ви оценяват като отличен лидер. Ура! Достигането до върха на стълбата на лидерските умения като супервайзер, мениджър или старши лидер изисква различни компетенции. Ако искате да напреднете по-нататък, започнете да разглеждате какво е следващото стъпало и започнете да учите. Ако сте щастливи там, където се намирате, можете просто да се съсредоточите върху други области. Може би техническите ви умения се нуждаят от надграждане, защото след тази роля ще вложите трудно спечелените си корпоративни умения в откриването на собствен бизнес. Но моят съвет е следният; много малко са и някога ще достигнат върха на тази стълба, така че продължавайте да се изкачвате, вместо да скучаете.

🚀 Отвъд очакваното:
Има безброй пътеки за изследване извън традиционните стълби. Специализацията, предприемачеството и наставничеството са само няколко примера за това как можем да създадем уникални кариерни пътувания. Ако се чувствате отегчени или блокирани, може да се съсредоточите само върху една стълба.

Не трябва ли да подходим към кариерното развитие по този начин? Имайки предвид тези различни елементи, можем да разгледаме някои решаващи фактори, допринасящи за нашите проблеми със задържането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар