сряда, 12 юли 2023 г.

Стратегическо прогнозиранеза Европейския съюз за 2023 година

 Никола Бенин



ЕС е ангажиран в задълбочен и амбициозен преход за постигане на климатична неутралност и устойчивост през следващите десетилетия. Успешната трансформация ще ограничи екзистенциалните рискове от изменението на климата и екологичната криза. То също така ще бъде от ключово значение за укрепване на отворената стратегическа автономия на ЕС, дългосрочната конкурентоспособност, неговия модел на социална икономика и глобалното лидерство на ЕС в новата икономика с нулево нетно потребление. За да успее, ЕС ще трябва да се справи с няколко предизвикателства. Това ще изисква вземане на решения, които ще засегнат нашите общества и икономики с несравними темпове и мащаби.

Преодоляване на ключови социални и икономически предизвикателства

Възходът на геополитиката и преконфигурирането на глобализацията: променящият се геополитически пейзаж ще затрудни международното сътрудничество по глобални въпроси, като изменението на климата или енергийния преход;
Стремежът към устойчива икономика и благосъстояние: настоящият икономически модел ще изисква трансформиращи промени, за да се гарантира неговата устойчивост и благосъстоянието на европейците;
Нарастващият натиск за осигуряване на достатъчно частно и публично финансиране за устойчивост: наличието на финансиране е изправено пред предизвикателство от разширяването на стратегическите приоритети на политиката, демографските промени и икономическата трансформация;
Нарастващо търсене на умения и компетенции за устойчивото бъдеще: наличието на работници, оборудвани с подходящи технически и меки умения, ще бъде от решаващо значение за конкурентоспособността на ЕС;
Увеличаване на пукнатините в социалното сближаване: подкопаването на социалното сближаване ще застраши доверието в правителствата и жизнеспособността на прехода;
Заплахи за демокрацията и съществуващия социален договор: демокрацията е все по-оспорвана като основна форма на управление за справяне с нарастващите социално-икономически проблеми, докато съществуващият обществен договор не е напълно подходящ за новата социално-икономическа реалност.

Ключови области за действие

За да успеем в прехода, ще бъде от съществено значение да се укрепят връзките и да се развие синергия между екологичните, социалните и икономическите измерения на устойчивостта. Ето защо докладът идентифицира области, в които е необходима политическа инициатива, за да се гарантира, че преходът към устойчивост ще остане фокусиран върху благосъстоянието и напредъка на хората:

  1. Разработване на нов европейски социален договор. С обновени социални политики и фокус върху висококачествени социални услуги.
  2. Задълбочаване на единния пазар, за да защитите нетна нулева икономика . С фокус върху отворената стратегическа автономия и икономическа сигурност.
  3. Дайте тласък на предложението на ЕС на глобалната сцена, за да укрепите сътрудничеството с ключови партньори.
  4. Подкрепете промените в производството и потреблението към устойчивост, насочени към регулиране и насърчаване на балансиран начин на живот.
  5. Придвижване към „Европа на инвестициите“. Чрез обществени действия за катализиране на финансовите потоци за прехода.
  6. Направете публичните бюджети годни за устойчивост чрез ефективна данъчна рамка и публични разходи.
  7. Освен това, насочете политическите и икономическите показатели към устойчиво и приобщаващо благосъстояние, включително коригиране на БВП за различни фактори.
  8. Гарантиране, че всички европейци могат да допринесат за прехода чрез увеличаване на участието на пазара на труда и фокусиране върху бъдещи умения. 
  9. Укрепване на демокрацията чрез поставяне на справедливостта между поколенията в основата на правенето на политики, за да се засили подкрепата за прехода.
  10. Допълване на гражданската защита с гражданска превенция чрез укрепване на набора от инструменти на ЕС за готовност и реакция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар