събота, 2 юли 2022 г.

Нещастната съдба на синовете на Райна Княгиня

 Илияна Бенина, Никола Бенин


Със съдействието на генерал Кирил Ботев, брат на поета-революционер, четирима от синовете на Райна Княгиня постъпват във Военното и Военноморското училище.
Най-големият от тях - Иван, след завършване на Военното училище участва в Балканската война и се прославя в боя при Чаталджа. След 9 септември 1944 г., о.з. генерал Иван Дипчев, участник в три войни и носител на пет ордена за храброст, е изпратен в лагерите. През 1954 г. му е скалъпен процес. Обвинен е, че е през 1925 г. е преследвал участниците в нападението на цар Борис ||| при Арабаконак. Осъден е на смърт. По-късно присъдата е заменена с доживотен затвор. Умира в ловешкия лагер. Гробът му е неизвестен.
Третият син на Райна Княгиня Владимир също завършва Военното училище. Бие се по бойните полета по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Награден е с три ордена за храброст. През октомври, 1944 г. излиза за работа и изчезва безследно.
Вторият син на семейство Дипчеви - Георги завършва Военноморското училище и по време на Балканската война е машинист на торпедоносеца "Дръзки", който изважда от строя страшилището на Черно море - турския крайцер "Хамидие".
Той преживява тежко смъртта на братята си и умира от рак.
Четвъртият син Петър умира нелепо на 15 години, като се застрелва с пистолета. на един от братята си.
Петият син Асен участва в превземането на Тутраканската крепост. В края на войната се бие на Македонския фронт. След 9-ти септември 1944 г. също е лишен от пенсия и изпратен в лагерите. Умира в пълна мизерия през 1964 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар