сряда, 27 юли 2022 г.

Ученици от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ - Русе са отличени в Националния ученически конкурс „Вазовата България“

 Никола Бенин





Ученици от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ - Русе са отличени в Националния ученически конкурс „Вазовата България“, организиран от Къща музей „Иван Вазов“ и Община Сопот.

В инициативата, съпътстваща честването на годишнината от рождението на Патриарха на българската литература, ученици от 9 „а“, 10 „б“ и 10 „в“ класове участваха в конкурса с видео филм. Историческата признателност ни задължава да се гордеем с връзката на великия поет с първото извънстолично девическо училище – днес Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе.

През 1878 година, непосредствено след Освобождението, Иван Вазов е преместен от Свищов, където работи като преводач при губернатора Найден Геров, в Русе. По повод 70-годишния юбилей от рождението му, и по случай 50-годишния творчески път, Вазов получава подарък везана роба с изкусно изработена бродерия, кепе и везани домашни пантофи, изработени от ученичките от русенското Девическо професионално училище и дарени от основателите му – Русенското Женското благотворително дружество „Добродетел“.

В специално писмо, съхранено в Държавен архив – Русе, поетът изразява своята искрена благодарност за „милия подарък, изработен от русенки, за чийто роден град бил запазил най-хубави и светли спомени.“

Предизвикателство за Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова” – Русе бе изработването на пълно копие на дарения комплект на Патриарха на българската литература, в годината в която се навърши достойната 120-годишнина от създаването на училището.

Няма коментари:

Публикуване на коментар