неделя, 17 юли 2022 г.

Юнска седмица на остров Крит

 Илияна Бенина, Никола Бенин



Gramvousa





Ждрелото Имброс


Балос



Ханя

До най-големия гръцки остров може да се стигне със самолет и с ферибот. От София Wizzair и Ryanair летят до Ханя, а Bulgaria air – до Ираклион. С ферибот може да се стигне от Атина и Солун, както и от други гръцки острови (Миконос, Санторини, Парос, Родос, …). Имат си сайт за фериботите: www.ferries.gr. Имало автобуси за различните части на острова (KTEL Heraklion-Lassithi и KTEL Chania-Rethymnon). Настанихме се в Ретимно (Rethymnon) на северния бряг (на 1 час път от Ханя), където си имаше всичко – плаж, пристанище, стар град с тесни улички, голяма крепост, ресторанти, ресторантчета, таверни, тавернички и фар.
Ханя (Chania) Ханя или Критската Венеция, където обиколихме старият град, цветното венецианско пристанище с емблематичния фар
Столицата Ираклион - там следва да се посетят старото пристанище, Крепостта Кулес, Минойският дворец в Кносос и Археологически музей.
Ждрелото Имброс (Imbros) - на острова има няколко клисури, които започват високо от планинските райони и завършват при морето. Ресторант Porofarago - оттук може да се почне преходът директно от кабината за билети в дефилето и да си спестите 15 минути път по огряната от палещото слънце гола камениста пътека. Цялата пътека до долния изход е с дължина около 7,5 км. От края й може да вземете микробус Другият вариант е (понеже теренът не се променя много през последните 2 км) след 5,5 км да тръгнете обратно пеша през ждрелото. Твърди се, че на връщане много неща изглеждали различно.
ГОЛЯМОТО ЖДРЕЛО - Клисурата Самария - една от най-дългите и впечатляващи клисури в Европа – около 8 часа ходене на 18 километра с широчина от 150 до 3 метра, скали, реки и чудеса)
Лагуната Балос е сред най-красивите плажове на света.
Има два начина да се стигне до нея – с кола, с кораб от Ханя или Кисамос или с организирана екскурзия. (45 евро) от Ретимно с автобус.
Лагуната е интересна, гледана отдолу, но дваж по-впечатляваща, ако се покатериш нагоре по стръмните, напечени от слънцето стъпала към паркинга. После отплавахме до втората спирка - необитаемият остров Грамвуса, с посещение на замъка Грамвуса на върха на стръмна скала.
Плаж Фаласарна – с широка пясъчна ивица и страхотен изглед към залеза; плаж Сейтан Лемания („Пристанището на дявола“) - е малък и каменист, до който се стига по стръмни и скалисти пътеки; плаж Елафониси – Розовият плаж, плаж Превели с река, която се влива в морето, живописен планински каньон и палмова горичка,


Няма коментари:

Публикуване на коментар