неделя, 31 юли 2022 г.

Фаталната любов на Едвард Мунк

  Илияна Бенина, Никола Бенин


Може би няма нито един човек, който да не знае известната картина на Едвард Мунк "Викът". Но какъв е бил художникът, нарисувал тази емблематична картина, какви демони са го измъчвали, кого е обичал и кого е мразил?


Като всеки истински гений, Едвард Мунк има муза. Но съвсем не ангелският пратеник на небето, който му се явяваше в сънища или в дъха на вятъра, нашепвайки за вдъхновение, а истинска, от плът и кръв. Красива и злобна, истинска фатална жена. Казва се Тула (Матилда) Ларсен. Дъщерята на богат лозар от Кристияния (днешно Осло) омагьосала Мунк през 1898 г. Техният вихрен романс продължи четири години, завършвайки трагично и почти фатално.



02_tulla.jpg

Тула (Матилда) Ларсен

През 1902 г. Тула, която полудява от ревност и безуспешно се опитва да омъжи за непокорния и свободолюбив Мунк, едва не причинява смъртта на художника. Всичко се случи като в лош сън. Тула, обидена от Мунк и чувствайки, че романът им неизбежно върви към края си, го накара да повярва, че тя е на път да умре от свръхдоза морфин. Мунк, който е дошъл при нея, видя ужасна картина: Матилда, увита в саван, лежи в ковчег в средата на стая, пълна с горящи свещи. Щом той се приближи до ковчега, тя се изправи и започна разпалено да го обвинява и заплашва със самоубийство, размахвайки револвер. Ситуацията ескалира. Произведен е изстрел, в резултат на което куршумът е уцелил Мунк в лявата ръка. Какво се случва? Случайност или напълно съзнателно действие? Според една от версиите Мунк се опитал да спре Тула и да й отнеме оръжието, но в разгара на битката натиснал спусъка...


03_the-murderess-1906.jpg

Едвард Мунк - Убиец

По един или друг начин, след този съдбоносен ден, раненият пръст е трябвало да бъде ампутиран и нервният срив на Мунк го принуждава да отиде за кратко в психиатрична болница. Мунк вече не общува с Тула, до края на живота си я наричаше само „тази жена“. „Онази жена“ обаче оставя незаличима следа не само в съдбата, но и в творчеството му. След като се разделя с Тула, Мунк създава няколко произведения, посветени на смъртта на легендарния френски политик Марат, който е намушкан до смърт в собствената си баня от младата аристократка Шарлот Кордай. Мунк почувства близостта на случилото се с него с трагедията на Марат, в която фатална роля е възложена на жена.


04_-Смъртта-на-Марат-1907.jpg

Едвард Мунк - Смъртта на Марат

В дневниците си Мунк пише за Матилд Ларсен: „Тънко и надменно лице... косата, която го обрамчва, е като сияние. Удивителна усмивка на плътно затворени устни ми напомня за образа на Мадоната и предизвиква необяснимо чувство на копнеж. В това описание можете да видите една от най-значимите картини на Мунк „Мадона“ (известна още като „Влюбена жена“ или „Зачатие“), чиито пет версии художникът създава няколко години преди да срещне Тула. Мадоната на Едвард Мунк, лишена от святост и чистота, жертвоготовност и всеобща нежност, олицетворява болката и смъртта, плътската любов и опасността, която красотата носи със себе си.



05_madonna.jpg

Едвард Мунк - Мадона



Смята се, че модел за една от версиите на "Мадона" е норвежката писателка, любовница на Мунк по време на пътуванията му в Берлин, съпруга на близък приятел на художника, полския писател Станислав Пшибишевски - Дагни Юл. Юл често е наричана "мъжеядка" заради безкрайните си романи. Като муза на много писатели и художници от "бел епок", тя е имала романтична връзка с драматурга Август Стриндберг, писателите Адолф Пол и Ялмар Кристенсен ... Тя почива, както подобава на фатална жена, млада, на 33 години, без да е живяла само 3 дни преди 34-тия си рожден ден. В стаята на гранд хотел Джорджиън тя е застреляна от един от младите си любовници точно пред очите на шестгодишния си син Зенон.

06_impression_dagny.jpg

Дагни Юл

На същата възраст умира и майката на Мунк, но нейният убиец не е човек, а ужасна болест - туберкулоза, която няколко години след смъртта на Лаура Мунк отне живота на по-голямата сестра на художника. Драмата от детството на Мунк се осветява само от присъствието на мила леля, която след смъртта на по-голямата си сестра се грижи за децата си. Карън е самоук художник и именно тя запалва страстта на племенника си към рисуването.

07_aunt-karen-in-the-rocking-chair-1883.jpg

Едвард Мунк - леля Карън в люлеещ се стол

През целия си следващ живот Мунк се опитва да намери жена, която да прилича на леля му, която да може жертвоготовно и нежно да го обича, без да изисква нищо в замяна, но вместо чист ангел, той е преследван от образа на жена демон, жена вампир, жена на смъртта ... В лицето на Тула Ларсен и Дагни Юл Едвард Мунк, който цял живот търсеше своята Мадона, намери само Ева и Лилит, които измъчват и без това болната му душа. „Жената в нейната пълна променливост е мистерия за мъжа. Тя е едновременно светица и уличница, наркотик, страдание, човек ... Човек, който ви подлудява ... ”- пише Едвард Мунк.


Вампир


Няма коментари:

Публикуване на коментар