понеделник, 31 януари 2022 г.

Технологиите могат да помогнат за доставянето на по-чиста, по-зелена вкусна храна

 Никола Бенин

„Кажете ми каква храна ядеш и аз ще ти кажа какъв човек си“, пише Жан Антелм Брила-Саварин, френски адвокат и епикюрист, в началото на 19 век. Епиграмата отваря „Физиологията на вкуса“, ​​една от онези възхитително забавени, наблюдателни произведения, в които възрастта му превъзхожда.

Храната, която повечето хора ядат – особено в богатите страни, но все повече и в тези с бедни и средни доходи – разкрива, че те са жители на силно глобализирана икономика, невероятно богата на избор. Разгледайте рафтовете на супермаркет с богат свят и ще намерите сьомга от Норвегия, скариди от Виетнам, манго от Индия, ягоди от Турция, сушени меса от Италия и сирена от Франция. Месото, лукс за повечето хора през голяма част от историята, се предлага в толкова достъпно изобилие, че в богатия свят повечето, които не го ядат редовно, се отказват от него като въпрос на избор, а не по необходимост. Голяма част от него е снабдена с химически добавки, които намаляват развалянето, подобряват вкуса или обслужват някаква друга нужда от страна на производителя.



Няма коментари:

Публикуване на коментар