Никола Бенин
„Кажете ми каква храна ядеш и аз ще ти кажа какъв човек си“, пише
Жан Антелм Брила-Саварин, френски адвокат и епикюрист, в началото на 19 век. Епиграмата
отваря „Физиологията на вкуса“, една от онези възхитително забавени,
наблюдателни произведения, в които възрастта му превъзхожда.
Храната, която
повечето хора ядат – особено в богатите страни, но все повече и в тези с бедни
и средни доходи – разкрива, че те са жители на силно глобализирана икономика,
невероятно богата на избор. Разгледайте рафтовете на супермаркет с богат
свят и ще намерите сьомга от Норвегия, скариди от Виетнам, манго от Индия,
ягоди от Турция, сушени меса от Италия и сирена от Франция. Месото, лукс
за повечето хора през голяма част от историята, се предлага в толкова достъпно
изобилие, че в богатия свят повечето, които не го ядат редовно, се отказват от
него като въпрос на избор, а не по необходимост. Голяма част от него е
снабдена с химически добавки, които намаляват развалянето, подобряват вкуса или
обслужват някаква друга нужда от страна на производителя.
Няма коментари:
Публикуване на коментар