сряда, 12 май 2021 г.

Ренесансова сватба - Le Repas de Noce, 1568 от Питер Брьогел Старият

 

Kunsthistorisches Museum, Виена. Масло върху дърво. 114 х 164 см.

„Тази привидна „снимка “ е внимателно съставена. Без алегорично значение картината изобразява реално фламандска селска сватба. Булката седи пред зелената завеса, над нея виси хартиена корона. Младоженецът, според фламандския обичай, не присъствал на сватбената маса. Нотариус с барета, францискански монах и ескуайрът с куче (вдясно) са разпознаваеми; кашите, донесени на панти, са лесно разбираеми, както и запомнящо се отношение и движение на носачите. 

В други картини (от семейство Брьогел) младоженецът изглежда присъства и танцува с булката. 

Младоженецът не може да бъде определен, но в съответствие с обичай по това време той не е седнал на масата. Той вероятно е човекът, който налива сватбена бира в по-малки глинени стомни от лявата страна на картината, но който може да бъде и слуга на ескуайра.

Поставям отново тази картина, тъй като сега ми е ясно, че бирата, която пиеха, е „ламбична“, както може да се заключи от нейния аспект (без пяна) и стомни с бира и тенджери - долу вляво - типични за сервиране на ламбик.

Lambic или Lambik е спонтанна ферментационна бира, която по принцип се произвежда изключително в долината Senne (южно от Брюксел) и в Pajottenland (западно от Брюксел). Това е повече или по-малко кисела бира в зависимост от нейната възраст, без  пяна и съдържаща около 5 ° алкохол. Пие се като такъв и се използва и като основа за производството на фаро, Gueuze и Kriek.

Няма коментари:

Публикуване на коментар