събота, 22 май 2021 г.

Глобалните лидери приемат програма за преодоляване на кризата с COVID-19 и избягване на бъдещи пандемии

 Никола Бенин



Лидерите на Г-20 се ангажираха днес за поредица от действия за ускоряване на края на кризата с COVID-19 навсякъде и по-добра подготовка за бъдещи пандемии, на среща на върха, организирана от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и италианския премиер Марио Драги, като стол G20.

Президентът Урсула фон дер Лайен каза: „ Тази първа среща на върха на Г-20 за здравето бележи началото на нова глава в глобалната здравна политика. Световните лидери са силно ангажирани с многостранността и глобалното сътрудничество в областта на здравеопазването. Това означава, че няма забрана за износ, поддържането на отворени световни вериги за доставки и работа за разширяване на производствения капацитет навсякъде. Ако се придържаме към тези принципи, светът ще бъде по-добре подготвен за пандемии . "

Г-20 подчерта значението на увеличеното и диверсифицирано производство и призна ролята на интелектуалната собственост за осигуряване на справедливост, както чрез доброволно лицензиране и трансфер на знания, така и в контекста на гъвкавостта, предоставена от споразумението TRIPS. В това отношение ЕС възнамерява да улесни прилагането на тези гъвкавости, по-специално използването на задължителни лицензи, включително за износ във всички страни, които нямат производствен капацитет. *

ЕС ще излезе с предложение в СТО, насочено към:

  • изясняване и улесняване на използването на задължителни лицензи в кризисни моменти като тази пандемия;
  • подпомагане разширяването на производството;
  • улесняване на търговията и ограничаване на ограниченията за износ.

Всички членове на Г-20 също признаха необходимостта от преодоляване на недостига на финансиране на ACT-Accelerator, глобално сътрудничество за ускоряване на развитието, производството и равен достъп до тестове, лечения и ваксини за COVID-19 и стартирано от СЗО, Европейската комисия , Франция и фондация "Бил и Мелинда Гейтс" . И се съгласи да удължи мандата си до края на 2022 г.

Освен това лидерите се съгласиха относно необходимостта от системи за ранно предупреждение, системи за наблюдение и задействане, които ще бъдат оперативно съвместими. Те ще обхващат нови вируси, но също и варианти. Те ще позволят на страните да откриват много по-бързо и да действат, за да овладеят огнищата на пъпките, преди да станат пандемии.

Г-20 ясно подчерта необходимостта да се осигури равен достъп до ваксини и да се подкрепят страните с ниски и средни доходи.

Принос на Екип Европа

„Екип Европа“ представи на срещата на върха конкретни приноси в отговор на тази покана, както за покриване на непосредствени нужди, така и за изграждане на капацитет в средносрочен план.

Европейската комисия работи с индустриални партньори, които произвеждат ваксини в Европа, за да предоставят бързо дози за ваксини за страни с ниски и средни доходи.

BioNTech / Pfizer (1 милиард), Johnson & Johnson (200 милиона) и Moderna (около 100 милиона) обещаха 1,3 милиарда дози ваксини, които ще бъдат доставени в страни с ниски доходи без печалба и в страни със средни доходи на по-ниски цени до края на 2021 г., много от които ще преминат през COVAX. Те са извършили над 1 милиард дози за 2022 година.

Екипът на Европа има за цел да дари 100 милиона дози ваксини на страни с ниски и средни доходи до края на годината, по-специално чрез COVAX.

В допълнение към покриването на текущите нужди от ваксини, Екип Европа също ще инвестира, за да оборудва Африка да произвежда сама ваксини. Днес Африка внася 99% от собствените си ваксини. Team Europe стартира инициатива за увеличаване на производствения капацитет в Африка и достъпа до ваксини, лекарства и здравни технологии. Инициативата, подкрепена с финансиране от 1 милиард евро от бюджета на ЕС и европейските институции за финансиране на развитието като Европейската инвестиционна банка, ще обхване инвестициите в инфраструктура и производствен капацитет. Но също и в обучението и уменията, управлението на веригите за доставки, регулаторната рамка.

По инициативата ще бъдат разработени редица регионални производствени центрове, обхващащи целия африкански континент.



Няма коментари:

Публикуване на коментар