събота, 15 май 2021 г.

Късноантичната римска вила на Нохеда, Испания

Никола Бенин





През 1897 г. испанският географ Франсиско Коело съобщава за съществуването на римски руини с тесери (мозайки) в квартал Нохеда. Но фигуралната мозайка от 291 квадратни метра в триклиния на римската вила от късния период не е официално документирана до 1984 г., когато местен селянин, орещ поле, принадлежащо на Хосе Луис Ледо Сандовал, се спъва върху камъните. От тогава археологическите разкопки започват едва в края на 2005 г. Вилата, която се намира на около 17 км северно от Куенка, близо до руините на древните градове Сегобрига, Еркавица и Валерия, е окончателно отворена за обществеността през 2019 г. 

Очевидно богатият собственик може да се е възползвал от добива на lapis specularis, разнообразие от полупрозрачен гипс, много ценен по това време за производството на прозоречно стъкло. Плиний Стари споменава, че този материал е добит на „100 000 места около Сегобрига“ и Плиний ни уверява, че „най-полупрозрачният от този камък се получава близо до град Сегобрига и се извлича от дълбоки кладенци“.

Мозайката на триклиния се състои от шест панела с митологични и алегорични сцени: митът за Еномаус, Пелопс и Хиподамия, две пантомими, решението на Париж и отвличането на Елена, дионисийското ухажване и морски Тиасос (шествие на Дионис). В момента се счита за най-голямата оцеляла мозайка от Римската империя.

По-късно разкопките разкриха, че мястото включва и комплекс от частни термални бани. Изследователите са идентифицирали повече от 30 вида мрамор, използвани при изграждането им.





Няма коментари:

Публикуване на коментар