събота, 15 май 2021 г.

Персеполис: Стълбите на всички народи и Портата на всички народи

 Никола Бенин



Изграждането на Стълбите на всички народи и Портата на всички народи е наредено от ахеменидския цар Ксеркс (р. 486-465), син и наследник на основателя на Персеполис, Дарий I Велики. Първоначално основният достъп е бил на юг; сега посетителите ще трябва да се изкачат на терасата от запад.

Подобно на Портата в Пасаргадите, входът на Портата на всички нации е била защитен от бикове (отпред) и митологични същества, наречени ламас, бикове с глава на брадат мъж. Тези мъже-бикове произхождат от Вавилония и Асирия, но персите са ги взаимствали от тях. Общата идея зад тези фантастични животни е, че те предпазват от злото, което обяснява защо са стояли пред порта. Целият паметник представляваше гигантска конструкция с две големи врати на запад и изток и зала между тях. Колоните на централните зали са били високи 16½ метра. Капителите имали формата на двоен бик. Третият вход е бил на юг. Оттук посетителите могат да продължат към тронната зала или ападана.

В средата на четвърти век главният изход вече не е към Apadana, а към Залата на стоте колони; когато дворците са били завзети от Александър Велики, персийските занаятчии изграждат армейския път, който трябва да свърже тези две сгради.

Няма коментари:

Публикуване на коментар