неделя, 30 май 2021 г.

Портрет на млад мъж с лира да брачо, приписан на Лоренцо ди Креди 1515 (A Portrait of a Young Man with Lira da Braccio, attributed to Lorenzo di Credi 1515)

 Никола Бенин



A Portrait of a Young Man with Lira da Braccio, attributed to Lorenzo di Credi
1515
Unknown location
The lira da braccio was a bowed string instrument of the Renaissance.
It had two drone strings and five manipulable strings. It looked like and was played much like a contemporary violin, only larger with a lower sound.
It was used by Italian poet-musicians in court in the 15th and 16th centuries to accompany their improvised recitations of lyric and narrative poetry.
A lot of famous Renaissance personalities played the lira da braccio. Marsilio Fincino – a scholar, Catholic priest and humanist philosopher – was known to play it, calling his music ‘Orphic singing to the lyre’. The artists Raphael and Leonardo da Vinci, and also Lorenzo de’ Medici and Isabella d’Este were known to play the lira da braccio.
I’m intrigued by the fruit of lemon on the parapet. Any thoughts?
Портрет на млад мъж с Lira da Braccio, приписан на Лоренцо ди Креди
1515
Неизвестно местоположение
Лира да брачо (или лира де брасио) е бил струнен инструмент на Ренесанса.
Имаше две струни на дрона и пет манипулируеми струни. При свирене привлича на съвременна цигулка, само че е по-голяма и с по-нисък звук.
Използван е от италианските поети-музиканти през 15 и 16 век, за да съпътстват техните импровизирани рецитации на лирична и разказна поезия.
Много известни ренесансови личности се сверели на лира да брачио. Известно е, че Марсилио Финчино - учен, католически свещеник и хуманист философ - свири на нея, наричайки музиката си ′′Орфическо пеене на лирата". Известно е, че художниците Рафаел и Леонардо да Винчи, а също и Лоренцо де Медичи и Изабела д ' Есте са свирели на лира да брачо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар