вторник, 4 май 2021 г.

Откриха метаноядни бактерии, живеещи в австралийско дърво

 Никола Бенин


Дърветата са белите дробове на Земята - добре се разбира, че те намаляват огромни количества въглероден диоксид от атмосферата. Но възникващите изследвания показват, че дърветата също могат да отделят метан и в момента не е известно колко точно.

Това може да е основен проблем, тъй като метанът е парников газ, който е около 45 пъти по-мощен от въглеродния диоксид при затоплянето на нашата планета .

Въпреки това, при първото в света откритие, публикувано в Nature Communications, са описани уникални метаноядни общности от бактерии, живеещи в кората на обикновен австралийски дървесен вид (Melaleuca quinquenervia ). Тези микробни общности намаляват около една трета от значителните емисии на метан от кората, които иначе биха попаднали в атмосферата.

Тъй като изследванията върху дървесния метан („треетан“) все още са в относителна ранна детска възраст, има много въпроси, които трябва да бъдат решени. Откритието помага да се запълнят тези критични пропуски и ще промени начина, по който виждаме ролята на дърветата в рамките на глобалния цикъл на метана в природата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар