неделя, 17 май 2020 г.

"Макиавели. Изкуството да учиш хората от какво да се страхуват" от Патрик Бушерон ("Machiavelli. The Art of Teaching People What to Fear" by: Patrick Boucheron)

Никола Бенин




Винаги, когато започва бурен, преломен, период в историята, (сегашниият период на пандемията Коронавирус е такъв) Макиавели е призоваван, защото той е известен като мислител, който философства в мрачни времена. Всъщност, след смъртта му през 1527 г., ние никога не сме преставали да го четем, за да се измъкнем от кризи –политически, социални. Но какво всъщност знаем за този човек, освен термина, измислен от неговите противници, които говорят за онова политическо зло, макиавелианството?
Макиавели е разочарован от всеки държавник, който среща през целия си живот - затова той трябваше да напише „Владетелят“. Ако книгата се стреми да разграничи политическите действия от общия морал, въпросът остава и до днес, не защо, а за кого е писал Макиавели. За владетели или за тези, които искат да им се противопоставят? Изкуството да управляваш да вземеш властта или да я задържиш? И какво са "хората?" Могат ли да управляват себе си? Освен циничните съвети за могъщите, Макиавели разсъждава задълбочено върху идеята за народния суверенитет, защото хората най-добре знаят кой ги потиска.
Убедително и с възхитителна ерудиция Патрик Бушерон (Patrick Boucheron) хвърля светлина върху живота и делата на този необикновен визионер, илюстрирайки как можем да продължим да го използваме като водач във времена на криза.

Отзиви за книгата:
За да преосмисли разбирането си за Макиавели, г-н Бушерон пита, за кого е писал той? ... Ако във „Владетелят“ е имал за цел да помогне на обикновените хора да разберат какво правят техните водачи, то това не е наръчник за властта, която подлудява,  средство за спирането й да подлудява.."
Wall Street Journal

„Тази мъдра, остроумна, остра като бръснач анатомия на Макиавели демонстрира защо най-известният мислител на Ренесанса е перфектният спътник за нашето време“.
Стефан Грийнблат

Николо Макиавели




Известно е, че богинята Фортуна обича да унижава „суетата в действие“. Ако някога планирате да посетите Флоренция, със сигурност ще се разходите по площад Синьория - мястото, от което Савонарола хвърли последния си поглед върху безумно сините небеса.
Годината е 1498, 23 май.
Колелото на късмета се върти. Неблагодарност. Неочакваност.
Савонарола се проваля. Той беше пророк без оръжие. Преди смъртта си Савонарола възстановява Републиката. Макиавели не беше част от нея. Започнаха прочистване на най-високите места. Кой ще замени привържениците и поддръжниците на Министерството на Савонарола?
Макиавели е само на 29 години. Той няма никакъв политически опит. Той никога не се е компрометирал в този болезнен и непокорен режим. Баща му познава първия съветник на Флоренция, високо ценения хуманист Бартоломео Скала.
Николо Макиавели не може да се надява на някаква висока политическа роля, а на позиция на секретар на Втория съвет? Защо не?
Това не беше добре платена позиция, но в стратегическо отношение състоянието на тази много за вършене работа гарантираше някаква ненатрапчива, но влиятелна задача, която да се изпълни.
Всичко, което подчинява или манипулира масите, беше неговата работа
Всичко, свързано с ежедневната кореспонденция със съюзниците на Флоренция, беше и неговата роля.

Няма коментари:

Публикуване на коментар