сряда, 4 март 2020 г.

Филмът "Без зло" на Мохамед Расулоф е носител на "Златната мечка" за най-добър филм

Никола Бенин

Членовете на актьорския състав на "Без зло", носител на "Златна мечка" за най-добър филм, позират на червения килим след церемонията по награждаването на 70-ия международен фестивал в Берлинале в Берлин, Германия, на 29 февруари 2020.


Изложен в последната сесия на фестивала, иранският филм "Без зло" на Мохамед Расулоф е обявен в нощта на тази събота, 29 февруари, за носител на "Златната мечка" за най-добър филм. Лента, с голяма политическа тежест срещу иранското правителство. САЩ, Южна Корея и някои страни от Латинска Америка също бяха наградени.  

В това 70-то издание на най-важния фестивал на немското кино, в което филмът не бе отметен от политиката. По време на церемонията във великия Берлинале Паласт независимият режисьор на филмите Мохамад Расулоф от Ислямска република Иран беше главният герой на нощта въпреки отсъствието му.  
Името му зарадва асистентите, когато стана известно, че той е избран от журито за носител на ценната Златна мечка, но столът му беше празен. На Расулоф е забранено да напуска Иран, където той е изправен пред сериозни съдебни обвинения за политическата си дейност срещу правителството, особено за неговия непосредствено предишен филм „Човек на почтеността“ (2017). 
Филмът на Расулоф е творба, която говори за трудния избор, който всички трябва да направим в определен момент от живота си и който се сблъсква с кураж с авторитарен режим", заяви тържествено английският актьор Джеръми Айрънс, председател на журито.
„Няма зло“ е четириепизодна структурирана творба, която се фокусира върху смъртното наказание в Иран. Във всяка от историите, Расулоф има главен герой не само жертвите, но и извършителите, тези, които са длъжни да спазват закона и да екзекутират осъдените. 
Това е поглед към палачите, които могат да бъдат опитни мъже в този тип екзекуции (какъвто е случаят с първия епизод), или млади наборници, които в рамките на задължителната военна служба трябва да „служат на страната”.И да прилагат закона както за престъпниците, така и за политическите дисиденти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар