неделя, 29 март 2020 г.

Романът „Равелщайн” от Сол Белоу



Никола Бенин

"Равелщайн" на Сол Белоу


            Романът „Равелщайн” от Сол Белоу е публикуван преди 20 години (април 2000 година) в САЩ. Книгата бързо се превръща в бестселър, който освен че предизвиква голямия интерес на читателите, поражда и обществен скандал. Интересът е съпроведен с изненада – никой не е очаквал, че тежко болният  нобеловия лауреат Сол Белоу, който е на 85 години, може да напише поредния си значим роман. Скандалът пък е породен от темата за хомосексулизма. Белоу споделя: „Обществото продължава да се отнася с хомосексуалистите сякаш са прокажени. Веднъж засегнат, този проблем трябва да бъде разглеждан отново и отново; това е и една от целите на книгата – да насочи вниманието върху подобни провокативни теми.” 
            Реалният повод за написването на романа „Равелщайн” е молбата на стария му приятел - известния философ и публицист Алън Блум, да напише автобиография за него. Алън Блум многократно е наричан - кой с възхищение и кой с осъждане - „Макиавели на XX век”, както и „сив кардинал“ на Белия дом.   Той е изпълнителен директор и основател на Центъра за култура на градовете, старши учен в Йоркския университет, Торонто, по социология, социална и политическа мисъл и комуникация и култура, а също така и професор във факултета по изкуствата в университета във Ватерло1. Неговите студенти, след като завършат, се превръщат в най- най-консервативните и решителни „ястреби“ на американската политика. В първата му книга Залезът на американската мисъл или буквално преведана Затварянето на американския разум (Closing of American Mind) той защитава тезата за тоталното налагане консерватизма като мислене и поведение. Според него: „Установеният в Америка политически режим е обещал абсолютна свобода на разума - не безразборно на всичко, а само на разума. Тази най-важна свобода оправдава всички други видове свобода; въз основа на тази свобода и заради нея се допускат множество отклонения. Такава отвореност, която отхвърля претенциите за особеното положение на разума, развива онази пружина, която привежда в действие механизмите на режима”.2
Алън Блум е известен със своята ексцентричност и неговият живот е съпроводен с  много легенди и слухове.  Но как е видял човекът Алън Блум  „отстрани“ от неговия небезразличен биограф, а приятел и велик ценител на човешките души Сол Белоу? Ясно е, че Алън Блум  е прототип на Равелщайн, а Сол Белоу се превъплъщава в биографа Чик.
            Така романът ни завладява както с интригуващия разказ за екстравагантното поведение и интимите моменти от живота на хомосексуалиста Равелщайн, така и с философските идеи за света и човека. Той е мъдър и в същото време необуздан. Богат, но и пропиляващ богатството си. Внимателен, родиран и благоразумен. Прям към всички, без ограничение. Евреин.  Равелщайн е заобиколен от своите студенти, приятели и младия си любовник, с които разсъждават за с учението на философите от древността. Така романът ни кара да мислим за избора на партньор, за живота, за смъртта, как да бъдем самодостатъчни. Това е роман още за смисъла на живота, за сътворението на собственното аз и окръжаващия свят.
Бележки
2. Allan Bloom. The Closing of the American Mind: How the Higher Education Has Failed Democracy and Impoverished the Souls of Today's Students. N. Y.: Simon and Schuster, 1987. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар