понеделник, 2 март 2020 г.

Болоня - градът с многото кули

Никола Бенин

DSC_8359.jpg

Болоня е известна в историята като градът с многото кули. Над сто кули, построени от богати и влиятелни семейства от града, за да покажат сила, влияние и богатство, както и да служат за военна отбрана в миналото на Болоня. Това е изключително впечатляващо като се има предвид колко трудно е било изграждането на толкова високи структури с ограничените ресурси на архитектурата и строителството през Средновековието. С времето повечето от тях са разрушени, превърнати в сгради, резиденции или дори затвори. Днес можем да разпознаем останките на около 20 кули в центъра на града. Въпреки това две кули се извисяват в пейзажа на града и няма как да останат незабелязани по време на нашето пътуване в Болоня. 
Двете кули - Асинели и отсечената кула Гарисенда, са най-известният символ на Болоня. Когато погледнете към двете кули, гледката е невероятна. Изглежда, че падат една към друга.

TORRE DEGLI ASINELLI – кулата Асинели или Болоня на длан

Кулата Асинели е построена между 1109 и 1119 г. от едноименното семейство, а в последствие е предадена за стопанисване на общината още през следващия век.Основата е заобиколена от "rocchetta" (крепост), която е построен през 1488 г., за да приюти войниците, стоящи на стража около кулата, използвана по онова време за затвор. Днес под аркадата са преместени някои занаятчийски магазини, напомнящи средновековната търговия, която се е извършвала през средновековието там.  

Въпреки благородната й възраст, можем да се изкачим до върха на Асинели и да се насладим на уникалната панорамна гледка, която се разкрива пред нас. С величествените за времето си над 97 метра височина и  вътрешното виещо се стълбище със 498 стъпала, кулата се оказа истинско предизвикателство за мен! 

Готови ли сте да бъдете възхитени от червените покриви на Болоня? Само 498 стълби и ни очаква изцяло нов изглед към града. Ако обаче се страхувате от височина като мен, бъдете подготвени за страшно изкачване нагоре, тъй като стълбите са тесни и високи. Но това е част от забавлението! Има само един единствен възможен път нагоре и надолу, а стълбите са толкова тесни, че трябва да „отстъпим“ на хората, които вървят нагоре или надолу, за да се разминем. Забележете, че италианците обикновено имат право на път, независимо дали се качват нагоре или надолу. За щастие има няколко платформи по пътя, които помагат да си поема дъх. Въпреки че стълбите са тесни и дървени, на върха на кулата ни очаква широка площадка от която се открива наистина величествена гледка! Червените покриви на къщите и зелените хълмове отвъд. 

Най-високата наклонена средновековна кула в света - Гарисенда

Пиза не е единственият италиански град с наклонена кула ... нито пък този с най-наклонената кула от всички. Всъщност рекордьорът е кулата Гарисенда в Болоня, която е наклонена с цели 4 градуса или иначе казано с 3 метра отклонение от вертикалата.
В момента кулата е висока 48 метра и изглежда като по-малката сестра на Асинели, в миналото тя е била по-висока от Асинели, но нейната основа не била толкова стабилна. В следствие на това кулата започнала да се накланя на юг, това наложило малко след построяването й, да бъде отсечена до сегашната височина. 
Кулата Гарисенда дори е спомената в Божествената комедия на Данте, който вероятно я е видял, когато е учил в университета в Болоня. Той я сравнява с гигантския Аней, който се надвесва над него. Истината е, че, ако човек гледа кулата Гарисенда отдолу под наклонената й страна, а след това се загледа в небето и движещите се облаци, изглежда, че кулата, а не облакът, се движи, накланя се още повече, сякаш да срещне облака.
Днес двете кули- Гарисенда и Асинели, са любимо място за срещи на местните гора, а за нас бяха отправна точка за ориентация в града, но ето какво друго можем да видим в Болоня!

 Пиаца Маджоре и Базилика „Сан Петронио“

Пиаца Маджоре е главният площад на града, където да спрем за малко на чаша ароматно експресо и да се насладим на ритъма на града. Около площада са подредени Дворецът Акурсио, фонтанът Нептун и красивата базилика Сан Петронио.

Имах щастието да вляза в базиликата по време на празничната служба по повод Цветница! Католиците отбелязват тържествено денят, а тъй като е мой имен ден, го приех за подарък. Просто седнах на една скамейка и се насладих на вълшебната музика и празничната атмосфера. Същност първоначалната идея при строежа било да се създаде по-голяма църква, от тази която виждаме днес, която да бъде най-голямата в цяла Италия. Идеята обаче останала неосъществена след строежа на Свети Петър в Рим, когато било постановено, че никоя църква не може да я надминава.

Какво да опитаме в Болоня?

Разбира се, всяка разходка в Болоня не може да мине без коктейл Аперативо и прочутите спагети Болонезе! В менюто обаче няма да намерите спагети Болонезе, защото спагетите не са типични за Болоня. Типични за Болоня са лазанята и пресните тортелини, нарязани  на ръка, с различна дължина и ширина. Основната причина Болоня да не се слави в Италия със спагети е, че спагетите са характерни на юг, където  те се приготвят  с брашно от твърда пшеница, използвано при създаването на тестени изделия. В Болоня, където расте бяло брашно, традиционната паста е комбинацията от бяло брашно и яйце, от които се прави прекрасна прясна паста

Няма коментари:

Публикуване на коментар