понеделник, 16 март 2020 г.

„Свети Йероним в неговото изследване” от Антонело да Месина

Никола Бенин

Антонело да Месина - Свети Йероним в своето проучване - Национална галерия Лондон.jpg


„Свети Йероним в неговото изследване” е картина на италианския ренесансов майстор Антонело да Месина, за която се смята, че е завършена през 1475 година. Тя е в колекцията на Националната галерия , Лондон .

Картината е рисувана от Антонело по време на венецианското му пребиваване и е собственост на Антонио Паскалино.
Малката картина изобразява св. Йероним, който работи в ателието си, стая без стени и таван, с изглед на арка (вероятно в рамките на някаква църква в арагонски стил). Както в няколко други творби на Антонело да Месина, основната сцена е придружена от множество детайли, които имат допирни точки към съвременната фламандска школа: книги, животни, предмети, всички рисувани с великолепен вкус към детайла и "оптична истина ".

Сцената е проектирана така, че светлинните лъчи да съвпадат с перспективните оси, насочени към бюста и ръцете на светеца. Средиземноморският пейзаж е загатнат през прозорците, отварящи се от двете страни на ателието. Животните и птиците са яребица ( Alectoris graeca ) и паун, на преден план, като двете имат символични значения, котка и лъв, обикновено асоциирани със св. Йероним, в сянката вдясно.

Символизъм
Антонело да Месина използва много символи в цялата картина. Книгата, която св. Йероним чете, представлява знание. Книгите около него се отнасят за неговия превод на Библията на латински език (Vulgate) . Лъвът в сенките вдясно на светеца е от разказ за св. Йероним, който изважда трън от лъвските лапи. В знак на благодарност лъвът следва свети Йероним наоколо до края на живота си, като домашна котка. Паунът и яребицата не играят конкретна роля в историята на Свети Йероним. Обаче паунът символизира безсмъртието, а яребицата е амбивалентна препратка към истината / измамата.

Използвана литература:
Battisti, Eugenio. Antonello, il teatro sacro, gli spazi, la donna (Il labirinto). Palermo: Novecento.


Няма коментари:

Публикуване на коментар