петък, 25 януари 2019 г.

Театрална работилница "Сфумато" - премиера на Раната Филоктет (Post-truth Лемнос)

д-р Никола Бенин


На 30 януари 2019 г. от 19:00 ч. в Театрална работилница "Сфумато" ще бъде представена премиерата на „Раната Филоктет (Post-truth Лемнос)” по пиесата на  "Филоктет" от Хайнер Мюлер

Режисьор : Борис Кръстев
Сценография : Росица Грънчарова, Яна Василева, Гергана Лазарова - Рънкъл
Музика : Каролина Койнова
Участват : Деян Жеков, Иван Николов, Атанас Петков

Сюжетът е изграден на основата на мита за Херкулес и борбата му с Хидрата. Според преданието на древните гърци, Чудовището с девет глави и с тяло на змия живее край Лерна в една пещера, заобиколено с блато. Херкулес открил леговището й започнал да стреля с лъка си по главите на Хидрата. Тя се нахвърлила върху Херкулес, но стъпил върху огромното й тяло, покрито с дебели блестящи люспи, и започнал да нанася удари с боздугана върху главите й. Битката ставала все по-тежка, защото на всяка откъсната глава на Хидрата израствали незабавно две нови глави. Древногръцкият герой извикал на помощ племенника си Йолай, който с горящи дървета обгарял шията на всяка глава, за да израстват нови глави. безсмъртната глава на Хидрата. Накра на битката Херкулес хвърлил в дълбока яма, която затрупал с огромна скала, за да не може никога да излезе оттам, а отгоре поставил жертвен олтар. След това разсякъл тялото на Хидрата и натопил стрелите си в черната й отровна кръв. Преди да умре Херкулес подарил лъка и отровните стрели на своя най-добър приятел – Филоктет. По време на Троянската война гърците попаднали в безветрие и трябвало да принесат жертва на боговете, ни никой не знаел къде се намира жертвеният олтар. Единствено Филоктет го намерил и без страх се отправил към него. Хидрата подушила собствената си кръв и си помислила, че това е Херкулес, който се връща и захапала Филоктет за крака.
Споед Борис Кръстев: „Описаното по-горе смесва истории, които са дистанцирани по място и време и не биха могли да се нарекат мит, но звучат правдоподобно, а това днес е предостатъчно. Ушите и очите лъжат Филоктет, но той няма избор освен да им повярва.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар