вторник, 22 януари 2019 г.

Храни, които контролират кръвната захар

д-р Никола Бенин




Повишеното ниво на захар или глюкоза в кръвта, както е възприето да  се нарича диабет. Когато имате диабет, тогава трябва да бъдете много внимателни при приемането на въглехидрати в диетата си. През целия ден трябва да следите количеството и вида на въглехидратите, които поставяте в чинията.
От друга страна, много е важно да имате храната, която ви харесва. Можете да приготвите варени зеленчуци по такъв начин, че да ви хареса и да можете да се насладите на храната си. По този начин ще ядете достатъчно, за да се чувствате удовлетворени. Има много храни, които са отговорни за повишаване на нивото на глюкозата като зърнени храни: ориз, мляко, паста, плодове, хляб и десерти.

ПЪПЕШ ИЛИ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

Пъпешите и плодовете са подходящи за пациенти с диабет. Можете да го използвате в оригиналния си суров вид. Вземете пъпеш, нарежете го и се наслаждавайте. Вземете плодове, измийте правилно и се наслаждавайте. Пъпешите и плодовете са плодове с ниско съдържание на въглехидрати и една чаша от тях има само 15 грама въглехидрати.
И двете са богати на фибри и осигуряват основните хранителни вещества. Ако искате да го вземете като подходящо ястие, просто добавете пъпеши и плодове в киселото мляко. Тя ще ви даде по-пълно усещане и ще задоволи и вкусовите ви рецептори.

ЗЕЛЕНИТЕ САЛАТИ

Когато говорим за зеленчуци, веднага трябва да имаме предвид зелените салата. Те са са ниско въглехидрати, здравословни и засищащи вашия глад.
Можете също така да смесвате зелените с печени зеленчуци, за да добавите вкус и текстура към храната. За да добавите някои протеини - сьомга може да се смеси със зеленчуци. Опитайте тези зеленчуци с нискомаслено съдържание. Можете да използвате различни подправки като розмарин, черен пипер, кайен или чесън.

ПРОТЕИНИ

Високо протеиновата диета е много полезна за пациенти с диабет. Тъй като това просто намалява въглехидратите и увеличава дела на протеините в диетата. Гръцкото кисело мляко, яйцата, извара и постно месо са много добър източник на протеини.
Като закуска можете да вземете фъстъчено масло върху пръчка от целина. Тя ви осигурява добри мазнини с протеини. Друга опция е пастърма от говеждо месо. Но обърнете внимание на количеството натрий в него.
Всичко, което ядете, не трябва да е безвкусно. Тя трябва да бъде ароматно, цветно с баланс на въглехидрати. По този начин ще се насладите на храната си и ще останете здрави.


Няма коментари:

Публикуване на коментар