петък, 18 януари 2019 г.

Подходи за преподаване на творбите на Кристин дьо Пизан

д-р Никола Бенин


"Този том e изграден върху опита на някои от най-изтъкнатите учени в тази област, а добре подбраната селекция от нови есета поставя работата на  Кристин дьо Пизан в широк спектър от педагогически контексти." (Сузан Конклин Акбари, Suzanne Conklin Akbari)

Плодовита поетеса и протофиминистка, Кристин дьо Пизан работи във време на сложна, средновековна култура и формира идентичността като авторитет в заниманията на обществото с религията, политиката и морала. Нейните творби са насочени към различни аспекти на женомразието, подходящите действия на владетелите и етичната рамка за социално поведение. Освен за увеличаването на читателска аудитория във Франция от 15-ти век, произведенията на Кристин повлияли на писателите в Тюдорска Англия и били идентифицирани от читателите на двадесети век като важен принос както за възникването на професионален литературен клас, така и за интелектуалния климат, породил ранната модернна Европа.

Част 1 от този том, "Материали", изследва средновековните издания, преводите на съвременен френски и английски, както и многобройни научни ресурси и критични прочити от последните петдесет години. Част 2, "Подходи", дава информация за различни аспекти на творбите на Кристин дьо Пизан, които могат да бъдат изследвани с учениците, от гледна точка на  жанр и форма до темите на добродетелта, историята и паметта. Учителите по френска, английска, световна литература и жените ще намерят полезни идеи в целото съдържание.

Рондо
Извор на тъга, поток от мъка зла,
ручей от печал, море от скръб горчива
ме обгръщат — в тях удавено, загива
моето сърце, сломено от тегла.

Горестта се впива в мен като стрела,
ето я: вълна от Сена по-пенлива,
извор на тъга, поток от мъка зла.

Леят се над мен, тъй както е била
волята на всяка буря променлива;
все над мен — не вярвам, че ще мога жива
да се вдигна: спускат се като мъгла
извор на тъга, поток от мъка зла.


Няма коментари:

Публикуване на коментар