събота, 26 януари 2019 г.

Гейзерите в Роториа (Rotorua) - Нова Зеландия

д-р Никола Бенин 


Една от най-интересните атракции в Нова Зеландия се намира близо до град Роторуа в северната част на страната. Долината на гейзерите, разположена на вулканично плато, удивлява хората от древни времена. Дори преди пристигането на европейците, местните маорски жители на острова наричат ​​долината „Земята на горещата вода“.

Долината на гейзерите удивлява преди всичко с видовете геотермална дейност: колони от пара, бълбукащи котли с вода, кални фонтани и дим, излизащ от пукнатини в земята. Пред посетителите се появяват десетки интересни гейзери, най-мощният от които, Похуту, изхвърля поток гореща вода на 30 метра нагоре.

Древните маори мъдро използвали това чудо на природата: те построили къщи на парцели с топла почва, нагрята отдолу, построили басейни, където се къпели в гореща вода през цялата година, и дори варили риба, потапяйки я директно в нещо като „торба с шнур“ в естествена вряща вода.

И днес проблемът с отоплението в хотелите, построени в долината, се решава изключително от горещи извори, а басейните с термална вода се използват за плуване през цялата година.

На 10 км от долината на гейзерите в кратера на изчезнал вулкан има две горещи езера Уаймангу. Единият от тях е зелен, а другият е син. Такъв ярък и необичаен цвят на водата се обяснява с различния състав на скалите, през които текат изворите, които пълнят езерата.









Няма коментари:

Публикуване на коментар