четвъртък, 31 януари 2019 г.

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ЦЕНТЪР МЛЕЙХА (Mlieha) - ДРЕВНОТО МИНАЛО НА ШАРДЖА

д-р Никола Бенин


Изкопаните останки, открити в археологическия парк Млейха в северноизточния район на Фая, датират от неолита, т.е. преди около 130 000 години. Археолозите смятат, че хората биха мигрирали от Африка по пътя от по-късните миграции по света. Предполага се също, че природните условия са били благоприятни за човешкото обитаване, което означава, че тогава Млейха не е била пустиня.
От предисторическа гледна точка, местоположението на Млейха би позволило лесен достъп до други праисторически цивилизации по сухопътния път. Каменните инструменти, открити тук, са свидетелство за това.
Каменните инструменти и керамиката са най-верните останки от минали епохи на древни цивилизационни места. В Млейха виждате различен вид каменни инструменти и рисувана керамика. Не се учудвайте, ако ви напомня за цивилизацията от долината на ИндТози народ може да е бил част от същата цивилизация. Най-малкото - двете цивилизации трябва да са търгували помежду си.
Недалеч от скалата на камилата е Фосилната скала. Трябва да отидете наистина близо до нея, за да видите вкаменелостите по повърхността. Удивително е, че тези отпечатъци от далечното минало са се запазили като скали скали, заобиколени от абсолютна пустиня.

Няма коментари:

Публикуване на коментар